1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Дават 15 стотинки за кило праскови

Дават 15 стотинки за кило праскови

По 2,50 лв. продават плодовете на пътя Сливен-Бургас

 

До 0,15 лв. за килограм падна цената на прасковите на едро, жалваха се вчера производители от сливенското село Селиминово. Градините му се намират в центъра на някогашната Долина на прасковите и наоколо се отглеждат 2000 дка с овощни насаждения.

Толкова ниска цена през последните 15 години не е имало, каза агрономът Димитър Минчев, който е и производител. В момента никой не изкупува праскови за компоти. Десертните сортове вървят между 0,20 и 0,40 лв. на едро, а меките праскови за сок се изкупуват едва по 0,15 лв. Плодовете ни капят в градините, а хората са в безизходица, защото цяла година са се надявали на приходите от единствения си поминък, твърди Минчев. Според него ежедневно от село Селиминово могат да се изкупуват по 50 тона качествена продукция. Реално обаче от градините излизат не повече от 3-5 тона на ден. На пазара в Сливен килограм праскови се харчи от 0,70 до 1,20 лв.

Приблизително такава е цената в столицата и другите градове на страната. Най-скъпо се продава плодът по магистралата София-Бургас, където килограмът стига до 2,50 лв. Според производителите стойността на един килограм праскови в района на Селиминово е 0,80 лв. Миналата седмица в съседното село Гавраилово пък се появиха яки мъжаги, които рекетираха търговците на праскови със специална такса за паркинг в размер на 50 лв. След намесата на полицията нашествениците изчезнаха./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.