1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Шок и с цената на чушките

Шок и с цената на чушките

 

Цените на чушките няма да стигнат 2 лв. до края на лятото. Това твърдят търговците на пазара във Велико Търново. Те продават зелените между 1,10 и 1,70 лв. за килограм. По-скъпите обаче са и най-едри, с форма на бирена бутилка, както ги рекламират продавачите.

Лек спад отбелязват цените и по врачанските сергии. Най-месестите чушки от сорта "черна капия" до преди дни се търгуваха по 1,30 лв. за килограм, но вече са с по 10 стотинки по-евтини. Бяла капия може да се намери и по 0,70 лева, но качествените чушки от сорта държат цени от 1-1,10 лв. за кило.

Започнахме от цена 1,50, каза вчера Стойка Димитрова. Тя е производител от село Крушаре. Гледа пипера в двора си и твърди, че е качествен. Според нея лоши чушки се отглеждат на нивата, където няма нормална обработка. Тази година пиперът трябва да е поне 1 лв., за да си върнем разходите обяснява жената. Тя твърди, че заради дъждовното и хладно време този зеленчук много скоро ще свърши. Каквото взехме, беше от доматите, сега и те паднаха, оплаква се производителката.

Шуменските зеленчукопроизводители пък искат по 60 стотинки за кило чушки. Продукцията ни е домашно производство и затова е по-евтина, уточняват продавачи от Кооперативния пазар. Там, където сергиите са заредени с пипер от борсата обаче, килограмът стига и до левче.

От 55 ст. до 80 ст. е килото на едрата черна капия на Централния кооперативен пазар в Русе. До десетина дни цената ще падне с 20-ина стотинки, ако зеленчукът не бъде поразен от киселинен дъжд и има достатъчно валежи, предвиждат производителите. Цената на белия пипер и сега се движи от 40-50 ст. за по-дребния до 65 ст. за едрия - родно производство. 1 лв. струва килограм люти чушки, а сладките чорбаджийки са
на твърдата цена от 80 стотинки за килограм.

Между 0,60 и 1 лв. за кило пък плащат плевенчани. Най-изгодно ги търгуват производители от сергиите на Кооперативния пазар. Те хвалят стоката си като родно производство от градините в Долни Дъбник, Гулянци, Белене и Левски. Ценови рекорд с качествен зеленчук на дребно поддържа магазин "Фантазия" в центъра на Плевен с 1,40 лв. за килограм. Отбраните екземпляри обаче повече са обект на интерес като експонати. За седмица чушките паднаха от 2 лв. за килограм, ще поевтинеят още, споделят надеждите си местни пенсионери. Възрастните специалисти на туршии засега събират информация, преди да подгреят импровизираните казани с буркани между блоковете./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.