1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Защо заиграха с доматите?

Защо заиграха с доматите?

 

Тази година доматите са повече от тройно по-скъпи от миналата. Цените са спекулативни и не са икономически оправдани, признаха оранжерийни производители, борсови търговци и представители на потребителите. Те призоваха няколко дни хората да не купуват домати. Търговците на дребно няма да издържат повече от 2-3 дни и ще смъкнат цените, прогнозираха от брашна. През 2003 г. борсовите цени на доматите бяха 30-50 стотинки за кг, докато сега са от 80 стотинки до 1.60 лв. По сергиите и в магазините пък са с около левче повече.

От аграрното министерство казват, че засетите площи с домати за прясна консумация са същите като през 2003 г. Кой е виновен тогава за спекулата на пазара? Анализ на този проблем от ресорното министерство липсва. Мехмед Дикме въведе защитни квоти за родните зеленчукопроизводители, но в резултат на това българите консумират едни от най-скъпите домати в Европа. Дори в съседна Турция килограм домати излиза на дребно около 90 стотинки по съпоставими цени, обяви шефът на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Никола Гунчев. Той се аргументира с факта, че турският производител работел за $1 дневна надница, а българският - за 12 лв., както и с това, че съседите сеели разсад, а българите - семена. Гунчев обаче не уточни какъв е маржът на печалбата на търговците в Турция и в другите страни, посочвайки само, че при лоша реколта разликата достига 100%. Точно толкова е в момента и надценката, която си слагат директните търговци на пазара в големите градове на страната, т. е. на всеки 1 кг си прибират левче.

Лесно е да разберем при това положение за какви пари става дума. Ясно е и друго - това, че родните домати за прясна консумация са недостатъчни, а при дефицит лесно вирее спекула. Какво защитава в такъв случай Дикме? Малцината, основно хора на пределна възраст, които дори не са организирани в асоциация и нямат професионално поведение на пазара ли? Кой следва да научи тези производители на професионализъм и да ги организира, ако не сродните им асоциации и държавата със средствата на еврофондовете? Нека тези, които отглеждат т. нар. полски домати (засети на полето, а не внесени от Полша), да вземат пример от едрите стопани на домати, предназначени за консервиране и да си създадат асоциация, която да защитава техните интереси.

Важно е, разбира се, да се подобри и системата за субсидиране на тези стопани. Защото следващият обект на спекула може да станат краставиците, зелето, лука, картофите… В това отношение работата трябва да си свърши ведомството на Дикме. Другият начин е потребителят по-активно да си защитава интересите./biznes-vesti.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.