1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Биофермер номер едно работи без почивен ден

Биофермер номер едно работи без почивен ден

По данни на Министерство на околната среда и водите над 80% от земеделските земи са подходящи за биологично производство

 

"Станах фермер от любов към животните. То е като да си наркоман. Опиташ ли веднъж, докато не фалираш, докато не стигнеш свръхдоза, няма отказване", твърди 33-годишният Иван Данчев от с. Добродан, Троянско. Преди седмица на конкурс за биологично земеделие в столичния Южен парк той бе обявен за най-добър екофермер на годината. Иван си тръгна от конкурса с почетна грамота и награда от 3000 лева, а неговата крава Светла - с титлата "Мис крава 2004", швейцарска камбанка и специални прибори за доене. Сега Иван е станал герой в очите на местните. Спомнят си истории за него, хвалят млякото му.

Фермер номер едно започва самостоятелен бизнес преди 14 години, а от шест работи с фондация "Биоселена" (която консултира в областта на биоземеделието и агроекологията). Фондацията им помага с дребни материални дарения, дава им консултации, дори организира курс за фермери от съседна Сърбия във фермата на Иван.

"Бъдещето за дребните фермери е в биологичното земеделие. Не можем да се борим с крупните, които имат по 500 крави и 5-10 хиляди декара земя", смята той. В неговата ферма се работи само с натурални продукти, с естествени торове, сам произвежда фуража за животните. "Мис Крава 2004" съжителства с още 64 животни от породите американско кафяво говедо, симентал и кръстоска между двете (33 от кравите са дойни, останалите са юници и няколко женски телета). Всяка крава дава около 5000 литра мляко годишно. То се изкупува от мандра в съседното село Врабево. Обработва се и излиза на пазара с марката "Рима" като прясно, кисело мляко и заквасена сметана с малко по-висока цена от тази на обикновените млечни продукти. Скоро ще се продава в "Била" и Халите в София.

"В България не се ценят качествата на биологично чистите продукти. На Запад е друго", твърди Иван.

За да бъде млякото "силно и здравословно", кравите във фермата имат специален режим. Не им правят масажи като на швейцарските им колежки в рекламите на шоколад, но непрекъснато са навън, хранят се на зелените подбалкански ливади и "работят" само в часа за доене. Единственото нещо, от което могат да се оплачат, е липсата на мъжки ласки. Във фермата няма бик. Мъжките телета се продават още в крехка детска възраст. Въпреки че забременяват всяка година, самите крави не са изкарали нито една страстна любов с атлетичен мъжки екземпляр.
   
    Оплождането става ин витро
   
Понякога раждат с хирургическа намеса. Докато Светла дефилирала на конкурса в София, друга крава стенела в родилни мъки. "Накрая роди със секциум, едвам и зарастват шевовете", разказва съпругата на Иван Росица и показва клетките на четири новородени теленца. Най-голямото е на няколко месеца. Най-малкото е роденото преди седмица, в деня на конкурса. Едно от невръстните телета непрекъснато рита стените на клетката си, клати глава заплашително и се хвърля към решетката. Изобщо не дава вид на кротко и умозрително тревопасно.

Росица е непрекъснато във фермата. Освен нея и мъжа й тук работят още трима души - двама пастири и един общ работник. Семейството върши почти цялата работа. "Случвало се е дни наред да си лягаме в един и да ставаме в пет сутринта", разказва Росица. Осемгодишният им син също помагал. В момента обаче повече заляга над таблицата за умножение и учебниците за втори клас. Иначе пак е сред животните - Иван и Росица имат къща в селото, но са се пренесли в няколко стаи във фермата."Не може да си далече. Животните не питат. При нас няма събота, няма неделя", обяснява Росица.
   
    Светла - "Мис Крава 2004"
   
    "Само тя влиза в обора с вдигната глава и изправени рога", обяснява Росица за кравата Светла. Тя е от породата кафяво американско говедо и бе удостоена с титлата "Най-красива биологична крава на 2004" на изложение в София.

На поляната "своеволията" на Светла нямат край. Дърпа се от пастира за разлика от другите животни, не слуша. Изобщо не пожелава да бъде "коронясана" с швейцарския оглавник с камбанка, който спечели на конкурса. "Сигурно затова я харесаха, просто е по-различна", смее се стопанката.

"Стресира се от пътуването с камион до София, та си загуби млякото за няколко дни", казва стопанинът на миската. Една седмица по-късно кравата вече е в нормално състояние, а славата й на красавица се носи из цялото село.
   
    Бъдещето е на биологичното производство
   
    Биологичното земеделие изключва употребата на химически синтезирани продукти (пестициди, хербициди, изкуствени торове, антибиотици и т.н.). Резултатът е храна, запазила естествените си качества, здрави животни, отгледани в добри условия, съхраняване на биологичното разнообразие и околната среда. Вносът на органични продукти в ЕС от развиващите се държави значително нараства. Според хора от бранша цената на биопродукцията в страните членки надвишава с 30% цената на обикновените продукти. Сертификационната регулация на вноса обаче е изключително стриктна и фермерите са изправени пред сложен набор от процедури и правила, с които трябва да се съобразят, за да навлязат на пазара. Придобиването на сертификати е скъпо, но може да се преодолее от предприемачите, като се групират в организации или кандидатстват за финансиране по проекти на Министерство на земеделието и горите, САПАРД. В момента стопанствата в България, които се занимават с производство на екологична продукция, са над 300. Едва 30 от тях имат сертификат за износ в Европейския съюз.

По данни на Министерство на околната среда и водите над 80% от земеделските земи са подходящи за биологично производство./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.