1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Биологичното производство на Института по планинско земеделие и животновъдство в Троян

Биологичното производство на Института по планинско земеделие и животновъдство в Троян

Демонстрационна ферма за козе мляко и млечни продукти видяха участниците в семинара по ПРСР

По време на среща с журналистите, участвали в семинара по ПРСР, проф. Марин Тодоров, директор на Института по планинско животновъдство и земеделие (ИПЗЖ) разказа за богатата дейност на ръководената от него институция. В нея водещи са животновъдството, фуражното производство, овощарството, икономиката на селското стопанство и опазване и съхранение на околната среда. Приоритет се дава на теоретични разработки по генетика, селекция, репродукция и генетични биотехнологии. Основна цел е създаването на методологична база за приложни разработки при нови и подобрени растителни сортове и хибридни форми, породи и хибриди селскостопански животни, системи на земеделие, щадящи природата, и за предотвратяване на ерозията, както и системи за производство на екологична и биологична растителна и животинска продукция при съхраняване уникалната природа на нашите планини. През месец май т.г. ИПЗЖ отбеляза 100 години в служба на планинското земеделие у нас.

През 2006 г. в ИПЖЗ в Троян са внесени заплодени юници Монтбелиард от Франция, които имат вече поколение от 3-4 години. Животните се отглеждат свободно боксово в демонстрационната ферма на ИПЖЗ в Троян, която журналистите видяха на място.

Впечатляваща за тях беше показаната им демонстрационна ферма за производство на козе мляко и млечни продукти. В ИПЗЖ отглеждат породите кози - Българска бяла млечна, Тогенбургска и Англонубийска. Плодовитостта им е около 200%, т.е. получават се по две ярета от животно. В демонстрационната ферма животните се доят машинно, има централен млекопровод, млякото постъпва в хладилна вана, охлажда се и в стационарна мандра се преработва в козе сирене. Проф. Тодоров обясни, че у нас има пазар за продуктите и от двете демонстрационнни ферми - за краве и козе мляко и млечните продукти на института, които са добити на принципа на биопродуктите. Тяхното качеството се гарантира от затворения цикъл на производство.

Интересна новост, разработена от учените в ИПЖЗ съвместно със специалисти от Института по консервна промишленост в Пловдив, е малката слънчева сушилня за биологично сушене на плодове, гъби, билки. Тя може за 2 дни при слънце да изсуши 50 кг, но действа и в облачно време. Тази сушилня може да се използва както в малки предприятия, така и за семейни нужди.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.