1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Истерията "лоша реколта" скоро ще приключи

Истерията "лоша реколта" скоро ще приключи

В България има огромен излишък на мелничарски мощности, които са 4-5 пъти по-високи от количеството зърно

 

Истерията около очакваната лоша реколта и вдигането на цените на брашното са емоционална реакция и скоро ще премине, коментират експерти. Вярно е, че произведеното зърно ще е с около ? по-ниска от рекордните стойности миналата година, но въпреки това ще задоволи потребностите на пазара и ще останат около 500 000 тона за износ. Това каза преди дни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Христо Миленков.

Поскъпването на брашното и на горивата са фактори, които вероятно ще доведат до по-високи цени на хляба, но те в никакъв случай няма да бъдат драстични, нито спекулативни. Това каза председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители Борис Инчев. Според него това увеличение ще е от около 10 стотинки за хляб и в краткосрочна перспектива няма предпоставки за достигане на прогнозираните нива от 1.20 ­ 1.30 лв за килограм. Помолен да коментира увеличението на брашното Инчев каза, че факторите за това са два. На първо място е необосновано дългото задържане на цените, които не са променяни през последните 5-6 месеца. На второ ­ това е страха за влошено качество и по-малко количество от очакваната реколта от пшеница, заради обилните валежи и влага. В България има огромен излишък на мелничарски мощности, които са 4-5 пъти по-високи от количеството зърно, което се обработва, както и свръхконкуренция в бранша. Според Инчев съвсем естествено е при първите индикации за увеличение на цените, пазарът да реагира на това. При огромния брой на мелници в страната не може да се говори за някакъв заговор между тях, коментира още той. Що се отнася до цените на хляба в региона на Бургас (от 1.00 ­ 1.10 лв/кг), които са екстремално високи, Инчев коментира, че това е "един особен район, в който традиционно има предпоставки за подобно увеличение". Една от тях е курортния сезон, друга, че в региона няма конкуренция на производители, освен големия промишлен завод в Бургас. В София, Пловдив и Варна подобни нива не могат да се постигнат, категоричен е Борис Инчев. Ако има увеличение, то ще е от 0.45 на 0.55 ст за хляб, каза той. Производители в сивата икономика поддържат цените на хляба ниски и под реалните им стойности, е мнението на председателя на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Бекяров. Според него в момента цената на хляба не е реална, защото не включва увеличението на отделните компоненти, които я формират ­ като брашното и горивата./monitor.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.