В България има огромен излишък на мелничарски мощности, които са 4-5 пъти по-високи от количеството зърно
Истерията около очакваната лоша реколта и вдигането на цените на брашното са емоционална реакция и скоро ще премине, коментират експерти. Вярно е, че произведеното зърно ще е с около ? по-ниска от рекордните стойности миналата година, но въпреки това ще задоволи потребностите на пазара и ще останат около 500 000 тона за износ. Това каза преди дни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Христо Миленков.
Поскъпването на брашното и на горивата са фактори, които вероятно ще доведат до по-високи цени на хляба, но те в никакъв случай няма да бъдат драстични, нито спекулативни. Това каза председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители Борис Инчев. Според него това увеличение ще е от около 10 стотинки за хляб и в краткосрочна перспектива няма предпоставки за достигане на прогнозираните нива от 1.20 1.30 лв за килограм. Помолен да коментира увеличението на брашното Инчев каза, че факторите за това са два. На първо място е необосновано дългото задържане на цените, които не са променяни през последните 5-6 месеца. На второ това е страха за влошено качество и по-малко количество от очакваната реколта от пшеница, заради обилните валежи и влага. В България има огромен излишък на мелничарски мощности, които са 4-5 пъти по-високи от количеството зърно, което се обработва, както и свръхконкуренция в бранша. Според Инчев съвсем естествено е при първите индикации за увеличение на цените, пазарът да реагира на това. При огромния брой на мелници в страната не може да се говори за някакъв заговор между тях, коментира още той. Що се отнася до цените на хляба в региона на Бургас (от 1.00 1.10 лв/кг), които са екстремално високи, Инчев коментира, че това е "един особен район, в който традиционно има предпоставки за подобно увеличение". Една от тях е курортния сезон, друга, че в региона няма конкуренция на производители, освен големия промишлен завод в Бургас. В София, Пловдив и Варна подобни нива не могат да се постигнат, категоричен е Борис Инчев. Ако има увеличение, то ще е от 0.45 на 0.55 ст за хляб, каза той. Производители в сивата икономика поддържат цените на хляба ниски и под реалните им стойности, е мнението на председателя на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Бекяров. Според него в момента цената на хляба не е реална, защото не включва увеличението на отделните компоненти, които я формират като брашното и горивата./monitor.bg