1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Порой и болести удариха реколтата в Добруджа

Порой и болести удариха реколтата в Добруджа

Цената на брашното започна главоломно да расте - по 20-30 лева на тон за седмица и вече удари 370-400 лв/т.

 

Едва тръгнаха комбайните за прибиране на новата реколта пшеница в Добруджа и пороят не подмина житницата на България. Още няма ожънати и 10% от засетите миналата есен 1 052 440 дка ниви. С почти 200 кг на декар са паднали тазгодишните средни добиви в сравнение с миналогодишните - 385 кг спрямо 450 кг за 2004 г.

Във времето на безвластие никой не даде официален старта на жътвата това лято. Стопаните подкараха комбайните без тържествени водосвети за берекет и благослови на държавници. Когато Симеон Сакскобургготски дойде на власт откри кампанията в две села и сам зажъна в нивите на фермер и на кооперация. Като премиер предшественикът му Иван Костов кацна с хеликоптер направо в полето, за да хване ритуално първата ръкойка със сърп.

Тази година само жълтият депутат Даниел Вълчев предизборно яхна комбайн в Шабленско, а после меси погача с баби от Добрич. В залисията около съставяне на новия парламент, никой от институциите не отвори дума за опасността от компрометиране на реколтата и тревогите на стопаните.

За ниви заразени с фузариум от Добричко до Великотърновско
алармира известният ентомолог проф. Христо Контев. Пенсионираният учен предупреди за опасната гъба, която поразява зърното и застрашаава здравето и живота на хора и животни. Отровата действа върху целия организъм - уврежда бъбрееци, полова система, черен дроб. Предизвиква алергии и опиянение и затова наричат приготвения от заразеното жито хляб - "пиян". Ако на животните се даде фураж, отровен от фузариум, те може и да умрат.

Токсичната гъба се е появила преди 10 дни и поразила нивите при поява на проливните дъждове. Болното жито се вижда с просто око, твърди професорът. Картината не е толкова апокалептична, контрираха от ръководството на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Половината от нивите в Добричка област са поразеени с 0 до 5 % с фузариум. В останалите 40% има болни до 7-8%, най-много над 10% фузариум е в останалите полета или близо 100000 по данни на регионалната служба по "Растителна защита".

Фузариумът се появява масово у нас за първи път след 35 години. Старите агрономи помнят ,че го е имало през 1970 г.

Освен токсичната гъба, поройните дъждове също хвърлиха в тревога
добруджанските производители. Закъснялата и без това жътва ,както и влагата, водят до покълване на класовете в нивата ,почерняване на житото и падане на показателите му. Което означава ,че комбайните ще жънат по-некачествена реколта и цените ще паднат надолу. Нивите с 50-60% фузариоза трябва да се палят, а отровното зърно, което падне в общия кюп при прибиране ,трябва да се бракува, съветват специалистите. Заразените зърна могат да се издухат от комбайна по време на жътва. Не трябва да се допуска влага в хамбарите ,защото е опасно и може да се получи тотално заразяване. Още докато житото не е влязло в тях, търговци и мелничари са категорични в произнесената присъда- лошо качество и не става за хляб.

Цената на брашното започна главоломно да расте - по 20-30 лева на тон за седмица и вече удари 370-400 лв/т. Ще се повтори 2003 година, когато мливото поскъпна до 700-800 лв./т, твърди шефът на федерацията на хлебопроизводителите в Добрич Тодор Няголов. Той припомни за тогавашната реколта, ударена първо от замръзване, а после от невиждана суша.

Оказа се, че малките фурни в житницата на България зареждали тези дни брашно от Видин, Свищов и Русе. Силозите на местните мелници били изметени, твърдят пекарите. Истината е, че всички се презапасяват, търсят големи количества и според повишеното търсене , цената на мливото тръгна нагоре ,коментираха от мелницата в Каварна. В бранша пък трудно се договаряли за цените на новата пшеница с производителите.

За хубаво жито искали 180 лева на тон, а мелничарите не давали повече от 160 лв./т. Докато вървят пазарлъците в средата на седмицата падна голям порой и жътвата секна. Стопаните се молят да не подгизне реколтата на полето, а и забавянето на машините да не голямо и вече фатално./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.