1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Реколтата от рапица в ЕС през 2013/14 г. ще достигне 19,9 млн. тона

Реколтата от рапица в ЕС през 2013/14 г. ще достигне 19,9 млн. тона

Снимка:

Най-голям спад в производството се очаква в Германия, Франция, Великобритания и Полша

В актуалния си доклад от Европейската комисия понижиха оценката си за новата реколта от рапица в Европа, пише в анализ специализираният портал agrarheute.com. Германски експерти изчисляват, че новата реколта при тази маслодайна култура ще е с 20% по-слаба в сравнение с миналата година. Според доклада на Европейската комисия най-голям спад в производството на рапица се очаква в Германия, Франция, Великобритания и Полша. Подобрени са оценките за добивите от рапица за повечето източноевропейски страни. Реколтата от рапица в ЕС през 2013/14 икономическа година ще достигне 19,9 млн. тона,което ще е с 0,2 млн. тона по-малко в сравнение с прогнозата от предходния месец.

Реколтата в Германия ще е по-слаба

В сравнение с юни експертите на ЕК намалиха с 0,2 млн. тона оценката си за реколтата от рапица във федералната република до 5,1 млн. тона. Въпреки това остават очакванията за повторение на добрите резултати от миналата година. Добивите от рапица в Германия остават най-големи в рамките на ЕС, като изпреварват тези на  Франция, Великобритания и Полша. От германския браншови съюз оценяват реколта 2013 на 5,6 млн. тона, което е значително повече в сравнение с прогнозите на специалистите от Брюксел. Прогнозите за Франция отново бяха коригирани леко надолу. Оценката за Великобритания беше намалена до 2,3 млн. тона, колкото се очаква и за Полша.

По-добри резултати за Източна Европа

С 0,1 млн. тона е повишена прогнозата за реколтата от рапица в Чехия, където общото количество може да достигне 1,2 млн. тона, с което ще надвиши минимално миналогодишните добиви. По-добри резултати както в сравнение с оценката от предишния месец, така и в сравнение с добивите от 2013 година се очакват за Румъния, България, Унгария и Словакия.

Силен спад в цената на рапицата

Цената на рапицата в Европа в последно време се намира под силен натиск и основната причина за това е срива на цената на соята в САЩ, както и изгледите за добра реколта в Европа и Канада. Рапицата със срок на доставка през август на борсите в Германия в началото на тази седмица се търгуваше между 340,00 и 350,00 евро за тон, отбелязва Агро ТВ. Това е спад с 60,00 евро в сравнение с цената от преди четири седмици. На европейския борсов пазар рапицата със срок на доставка през август се продаваше по около 350,00 евро за тон.

Oil World повиши оценките си за реколтата от рапица в ЕС

Анализаторите от Oil World повишиха оценката си за добивите от рапица в ЕС с 0,1 млн. тона д0 20,5 млн. тона, пише UkrAgroConsult. Това е с 0,6 млн. тона над оценката на експертите от ЕК. През миналата година в ЕС са произведени 19,4 млн. тона рапица. Прогнозата за обработваемите площи също е повишена незначително от 6,45 на 6,47 млн. хектара. Средният добив при тази маслодайна култура се очаква да е 3,17 тона от хектар спрямо 3,12 тона от хектар през миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.