1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Родопчани оплакват мухлясалия тютюн

Родопчани оплакват мухлясалия тютюн

Палим балите и затваряме пътищата, ако стоката изгние, заканват се хората

 

Блъскаме от тъмно до тъмно, а сега може да не вземем нито лев. Заради топлото време балите с тютюн мухлясват, а няма кой да ги купи, гневи се 45-годишен мъж от благоевградското село Рибново. Той и съселяните му смятат да запалят балите със залежал тютюн и да блокират пътищата. Бунтове зреят в цялата страна. Досега "Булгартабак" е прибрал едва 10% от заявените количества тютюн от реколта 2004. Държавните фабрики нямат пари, защото банките не им дават заеми. Причината е, че са в процедура на приватизация и не се знае след два месеца кой ще е новият им собственик. А тютюнът трябва да се изкупи до края на февруари. "Такава криза не е имало никога. Хората са отчаяни, защото с всеки изминал ден реколтата им се разваля, нямат условия за съхранение, а това означава, че ще им платят ниска цена", обясняват експертите.

"С това темпо ще го прибират чак до август. Наближава празникът Курбан Байрам, а хората нямат пари за хляб. Няма ли решение, чакат ни бунтове", категоричен е кметът на Сатовча Арбен Мименов. В района изкупуват само три от 7-те фирми, които имат сключени договори. Единствено "Сокотаб"-Пловдив, "Механика"-Пещера и "Даймон"-Хасково имат свои комисии в някои от селата. В община Сатовча от държавното дружество "Гоце Делчев БТ" не се е появявал никой, гневи се Мименов.

В средата на миналия месец той внесе протестна декларация от името на над 3000 тютюнопроизводители до президента Георги Първанов, премиера Симеон Сакскобургготски и Народното събрание заради забавянето на изкупната кампания. В документа кметът е предложил изменение в Закона за тютюна. Той настоява фирмите, които изкупуват продукцията, да се задължат да вземат 60% от реколтата до 20 декември същата година, а останалите 40% - до края на февруари следващата година. В сегашните договори между фирмите и тютюнджиите е фиксирана като крайна дата за изкупуването на тютюна 28 февруари.

"Догодина въобще няма да се занимавам с държавните фирми. Ще сключа договор с частниците от "Сокотаб" или с "Михайлидис". Комшиите бяха при тях, продадоха и забравиха", казва 39-годишният Младен Асенов от Кирково. Квотата за Кирковско тази година е 5100 тона, а досега са изкупени около 2800 т. По-голямата част е взета от "Сокотаб". "Булгартабак" едва сега започва да купува в този регион.

"Всеки ден ходим да проверяваме със сина. Щели да правят списъци, щото ще има юруш сега, като започнат да купуват", разказва и момчилградчанката Зейнеб. 80 на сто от нейните земляци пък имат договор с местната всестранна кооперация "Младост-95". Тя чака отпускане на кредитна линия от банка.

И в Ардинско селяните са в паника. Вътрешните листа започват да мухлясват. Не стига, че тази година валя много, листата станаха по-големи от изисквания размер, ами сега и тези тревоги, вайкат се стопани.

Ще спазим крайния срок за изкупната кампания 1 март, обеща пред "Стандарт" директорът на "Кърджали-БТ" Юмер Юмер. 30 наши комисии вече работят в четирите области, каза още той. Малко закъсняхме, но правим всичко възможно да наваксаме, уверява той.

До две седмици цялата реколта ще бъде прибрана от стопаните, твърди и Октай Ахмедов, изпълнителен директор на фонд "Тютюн".

Има известно забавяне в района на Северна България заради течащия търг за приватизацията на "Исперих-БТ" и "Дулово-БТ".

След разговори с фирмите обаче имаме категоричното им уверение, че ще се активизират и кампанията ще приключи в срок. Няма да остане неизкупен тютюн, това е абсолютно сигурно, категоричен е Ахмедов./standartnews.com

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.