1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Американски учен по регенеративно земеделие се срещна с български Но-тилъри

Американски учен по регенеративно земеделие се срещна с български Но-тилъри

Проф. Тим Ласал остана впечатлен от Но-тил общността в България

Американският проф. Тим Ласал, съосновател и ръководител на „Център за регенеративно земеделие и устойчиви системи“ към калифорнийския университет в САЩ, се срещна с представители на българската Но-тил общност в София.

„Много се наслаждавах на срещата с българските Но-тилъри. Те са иновативни и са лидери в това което правят - да намират начини да прилагат добри практики в полза на почвата. Радвам се, че в страната ви има силна организация, в която членуват много сериозни производители“.

На въпрос какво казва на земеделците по света, за да ги убеди да преминат към Но-Тил, професорът сподели:

Най-важното е всички да знаят, че имаме много малко останала плодородна почва за още 50-60 години и трябва да се грижим за нея, защото в противен случай земеделието няма да е възможно. Съветвам тези, които не са тръгнали по този път на управление на земята, да вземат пример от колегите си и да отчетат предимствата: подобрено плодородие и воден режим, влагозадържане, също така намалени разходи за машини и обработки.“

Визитата на проф. Ласал у нас е благодарение на инициативите на Асоциацията на българските Но-тилъри преди 2 години с европейска сродна организация, подчерта Александър Китев, председател на браншовата организация. Площите с Но-тил у нас постоянно се увеличават, подчерта той по време на семинара, на който присъстваха земеделци по регенеративно земеделие от цялата страна. Това означава, че технологията работи, означава, че тези земеделци, които започнаха да я практикуват, са доволни и имат добри резултати, както на полето, така и във финансово отношение, обясни той. По думите му в момента има много негови колеги, които обработват почвата по конвенционален начин, но се свързват с членове на асоциацията, проучват, интересуват се, образоват се. „По Но-Тил работят изключително големи стопанства, чиито собственици добре разбират от мениджмънт, от финанси. Всеки спестен лев не е без значение за тях и ако има риск при толкова огромни декари, където вложенията са за стотици хиляди, те не биха го правили. Тези хора не биха рискували, ако нямаха по-висока рентабилност, те не биха се ангажирали с Но-Тил, ако технологията не им гарантираше по-малко разходи и стабилен добив“, допълни Китев. Той разкри интересен факт, че през последните години земеделци с малки по размери стопанства се интересуват от регенеративно земеделие. Прилагането му е ефективно дори на по-малки площи. Машините са почти същите, но отпада почвообработващата техника и по този начин се пести.

„Освен във финансово изражение от Но-Тил има и друга полза. Това е начин да спасим почвата, защото се спират процесите на ерозия, на наводнения и се подобрява цялостното й състояние. Декарите, на които се прилага Но-Тил, нарастват все повече. Бразилия е водеща страна в това направление. Следващата важна стъпка е да се сеят миксове с покривни култури, които усвояват въглерод и вкарват въглерод в почвата, като по този начин хранят биологията, а тя храни растенията. Също така това е важна стъпка за смекчаване на климатичните промени“, допълни проф. Ласал.

ВИЗИТКА: Проф. Тим Ласал

2007 – 2010 Първият главен изпълнителен директор на Rodale Institute

•        2015 – 2023 Член на консултативния съвет „Soil4Climate“ (Почва за климата)

•        2006 - 2007 Изпълнителен директор „Northwest Earth Institute“ (Северозападен Земен Институт)

•        2003 – 2005 Изпълнителен директор на Allan Savory Center for Holistic Management,

•        Консултант, съветник и изследователски координатор за фондация Howard Buffett в Африка относно почвите и хранителната сигурност за дребните фермери.

•        Почетен професор на Калифорнийския политехнически държавен университет

•        1988-2003 Бивш президент/главен изпълнителен директор на Калифорнийската програма за лидерство в земеделието, където организира образователни програми за лидерство в повече от 80 страни с държавни глави, министри и лидери на общности

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.