Най-силно засегнато ще бъде кафето
До 2100 година редица важни земеделски култури като пшеница, кафе и бобови растения могат да загубят половината от най-подходящите си за отглеждане площи, алармират от Световната организация по прехрана и земеделие. Създадено от Организацията компютърно приложение за първи път показва рисковете от климатичните промени, които засягат селското стопанство.
В проучване, осъществено съвместно с френска старт-ъп-компания, се използват нови методи за оценка на способностите на културите да се адаптират към различни климатични сценарии. Анализът стига до заключението, че пет от деветте най-важни култури – пшеница, кафе, бобови, маниок и банани за готвене – вече губят оптималните си условия за отглеждане. До края на столетието за някои от тях могат да изчезнат 50 процента от най-добрите площи.
Учените смятат, че най-силно засегнато ще бъде кафето, като до края на периода производството в най-важните страни може да се свие драстично. В региони като северна Америка и Европа пък на риск са изложени пшеницата и бобовите култури, докато оризът и царевицата засега не са в опасност. При определени сценарии с висока концентрация на вредни емисии обаче, за тях също има рискове.