1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. САЩ очакват рекордна реколта от соя през следващия сезон

САЩ очакват рекордна реколта от соя през следващия сезон

На фона на увеличени площи Съединените щати ще приберат малко над 121 милиона тона

Рекордна световна реколта от соя през следващия сезон прогнозират експертите от земеделското министерство на Съединените щати. Според тях количеството ще достигне над 422 милиона тона, което е с 6% повече, отколкото се очаква за настоящата стопанска година.
 
Прогнозата се базира до голяма степен на очакванията за по-голяма реколта в Бразилия, след като през тази година наводнения и неблагоприятни метеорологични условия по време на кампанията доведоха до по-слаби резултати. През сезон 2024/25 бразилските стопани ще приберат 169 милиона тона, което е не само с 15 милиона тона повече, отколкото през сегашния сезон, но представлява и нов рекорд за южноамериканската държава. Така повече от половината от очакваното допълнително количество се пада на най-големия в света производител на соя.
 
На фона на увеличени площи Съединените щати ще приберат малко над 121 милиона тона, т.е. с близо 8 милиона тона повече спрямо настоящата кампания. С 51 милиона тона Аржентина ще запази третото си място.
Засега прогнозата все още е без точни параметри, тъй като сеитбата в Южна Америка ще започне едва в средата на октомври. Въпреки това данните на аграрното ведомство във Вашингтон представляват важен пазарен индикатор. В САЩ до средата на май вече са засети 25 процента от предвидените площи, което е с 4 на сто повече, отколкото за последните пет години.
 
В същото време се очаква и покачване на потреблението в световен мащаб. През сезон 2024/25-та то ще достигне 402 милиона тона и ще бъде с 18 милиона тона по-голямо. При производството на 422 милиона тона това означава резерви в размер на 20 милиона тона. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.