1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Арендатори оспорват договорената с ЕС технология за разчистване на полето от житни култури

Арендатори оспорват договорената с ЕС технология за разчистване на полето от житни култури

 

Фермери от Разградско заявиха, че няма да спазват заповедта на земеделския министър Нихат Кабил, който забранява паленето на стърнищата в ожънатите блокове.

Председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието Васил Петров каза, че изгарянето на остатъците от слама е практика в България, която не противоречи на модерната агрокултура. "Дали огънят уврежда хумуса е въпрос, по който науката не се е произнесла окончателно. В страни с напреднало земеделие като Англия паленето на стърнищата е утвърдена технология", твърди Петров. От името на колегите си той обвини управляващите, че са приели изисквания на ЕС, които не са изгодни за българските фермери.

При сегашното състояние на земеделието у нас смяната на технологията е малко вероятна, защото изисква големи инвестиции, смятат браншовиците. Ако нивите трябва да се чистят чрез механично прибиране на остатъците, е нужна скъпа техника, която не е по силите на голяма част от стопаните, твърдят те и изчисляват, че разходите за килограм продукция ще се повишат между 3 и 5 стотинки.

Фермерите искат паленето на стърнищата да става под контрола на пожарната. В земеделското министерство видимо са наясно с настроенията на стопаните, защото в специална заповед до областните управители министър Кабил е разпоредил "да не се позволяват изявления за т.нар. контролирани палежи", призна зам. областният управител на Разград Бехчет Сюлейман. От тази година глобите за палене на стърнища са от 500 до 10 хил. лв.

Забраните да се палят нивите не са новост, но досега властите си затваряха очите, признаха най-крупните арендатори в Лудогорието. Те искат вместо забрана да се въведат задължителни мерки за безопасност. "Нямаме намерение да си играем на котка и мишка с властта, да се крием и лъжем, че пастири са подпалили ожънатите ни блокове. Искаме ясни правила и условия за развитие на бизнеса, а не безполезни забрани, които ни обричат на нови разходи", обяви Стефан Пенев, зърнопроизводител от Лозница.

Ако държавата иска остатъците от слама след жътвата да се използват пълноценно, да създаде икономически механизми, които да стимулират фермерите към това, призовават от сдружението. Стопаните предлагат правителството да разработи програми за използването на стръковете за биогорива.

Другата причина за забраняването на паленето на стърнища станаха многото катастрофи с жертви по задимените пътища. Само през миналата година в челни удари и последвали пожари загинаха поне шест души./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.