1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Екоактивисти дават ЕК на съд заради удължаването на лиценза на глифозата

Екоактивисти дават ЕК на съд заради удължаването на лиценза на глифозата

Според тях оценките на риска, предоставени от Европейската агенция за безопасност на храните и Европейската агенция по химикалите са били погрешни

Заради удължаването на лиценза за хербициди, съдържащи глифозат, няколко природозащитни организации заведе дело срещу Европейската комисия пред Върховния съд на Съюза. Решението беше взето, след като Брюксел отхвърли искане на екоактивисти за повторен вътрешен преглед на удължаването на разрешителното.
 
През ноември миналата година държавите членки на ЕС не успяха да постигнат квалифицирано мнозинство по въпроса дали да удължат или не лиценза за глифозата, който изтича през декември 2024-та. В такъв случай, съгласно законодателството на Съюза, Комисията може да вземе решение за подновяване на разрешителното и го удължи с още десет години.
Сега неправителствените организации твърдят, че изпълнителната власт на Европейския съюз е действала против правилата, като е пренебрегнала проучвания за потенциалната вреда на глифозата за хората и околната среда, твърдение, което Комисията отрича.
 
Според екоактивистите оценките на риска, предоставени от Европейската агенция за безопасност на храните и Европейската агенция по химикалите са били погрешни. В свое изявление те изтъкват, че констатациите на независими учени систематично се отхвърлят или им се придава много по-малка тежест, отколкото на понякога стари с десетилетия проучвания, направени от индустрията.
 
В отговор комисарката по здравеопазването Стила Кириакидис посочва, че по въпроса Комисията е взела предвид всички уместни проучвания. В резултат Брюксел е стигнал до заключението, че не е имало нарушение на законодателството в областта на околната среда и че искането на неправителствените организации за допълнителен преглед е неоснователно.
Съдебният процес, започнат от природозащитниците пред Общия съд на ЕС, се очаква да отнеме около две години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.