1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. „Органик Инвест Био Защита“: Ние сме в бойна готовност за борба с неприятелите!

„Органик Инвест Био Защита“: Ние сме в бойна готовност за борба с неприятелите!

Компанията предлага ефективно решение – колонизиране на трихограма

Земеделските производители в Добруджа миналата година пострадаха най-много от инвазията на ливадната пеперуда. Появи се с опасна сила и около 30% от посевите бяха опустошени. На прага сме на кампания Пролет 2023 и въпросът пред земеделските производители стои със същия акцент как да бъдат опазени площите им от този неприятел.

„Нищо не се е променило от миналата година, неприятелите са в почвата. Нямаше сериозна зима, въпрос на време е да се появи ливадната пеперуда със страшна сила, прогнозира Людмил Стоянов, мениджър маркетинг и продажби в Органик Инвест Био Защита. - Искаме да заострим вниманието на земеделските производители да вземат превантивни мерки, за да не се получи като миналата година земеделците в последния момент да се чудят какво да правят, с какво и как да пръскат, реколта ли да прибират, с неприятеля ли да се борят, защото разпространението на ливадната пеперуда съвпадна с жътвата на есенните култури. Повечето земеделци нямаха необходимата техника, защото посевите бяха в напреднала фаза и не можеше да се влезе в тях. Загубите бяха за над 160 млн. лв. само в Добруджа.“

Тогава Органик Инвест Био Защита заедно с KWS и Националната асоциация на зърнопроизводителите в България дадоха извънредна пресконференция, за да засилят вниманието на ресорните институции, които от своя страна регистрираха само проблема без да вземат окончателно решение как ще се провежда борбата с инвазивни неприятели, при положение, че редица активни вещества бяха забранени за употреба.

Затова от средата на април компанията е готова за залагане на феромонови уловки, с които да се установи летежът и яйцеснасянето не само на ливадната пеперуда, но и да редица други неприятели от разред Lepidoptera, царевичен стъблен пробивач (Ostrinia nubilalis), памукова нощенка (Helicoverpa armigera).

„Трихограмата работи превантивно. Така решаваме проблема преди да се е появил. Неприятелят е сериозен, размножава се интензивно. За ден-два успява да скелетира растенията и това го видяхме през миналата година в страната“, допълни още Людмил Стоянов.

През 1975 г. е имало каламитет на ливадна пеперуда. Плътността на яйцата е достигала до 242 бр. на кв./м плюс нападение от два вида нощенки - Гамозначна нощенка (Autographa gamma L.).) и Ипсилонова нощенка (Agrotis ypsilon Rott.) с плътност 420 яйца на кв./м. Трикратно е колонизирана трихограма. Резултатът е 85-86% опаразитяване.

Компанията е готова и с количеството трихограма, което в повечето случаи по договорни отношения ще разпръсне върху посеви на земеделските производители. Колонизацията на биоагентът трихограма ще се извършва с безпилотни летателни средства.

40 дрона ще са налични за обезпечаване на полетата. А Людмил Стоянов напомни, че при биологичната борба основните моменти за успеха са: колонизирането на трихограма навреме и броя колонизации.

„Отзивите от миналата година са добри от колонизирането на трихограма. Имаме предварително сключени договори, защото навременното разпръскване на трихограма в точния момент дава отличен резултат“, категоричен е Людмил Стоянов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.