1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Обмисляте ли да използвате ротационна мотика тази пролет?

Обмисляте ли да използвате ротационна мотика тази пролет?

Целта е разбиване на тази почвена кора и подобряването кълняемостта на посевите

Ще опитаме да повлияем на избора Ви, с няколко факта за тези толкова полезни и прости машини.

Използване на ротационна мотика против неприятната почвена кора

Фино раздробената структура на пръстта, след ранните пролетни обработки, има склонност при интензивен дъжд да образува повърхностна, много твърда и неприятна кора, след изсъхване. Образувана над семената, тя може да причини значителен неуспех в поникването, защото нежните посевни кълнове, попаднали отдолу, се опитват да растат, докато в семената не свърши запасената енергия. Бързото отстраняване на тази често подценявана кора е един от начините за предотвратяване на лошото състояние на посевите Ви.

Точно такава е ролята на ротационните мотики на „МАДАРА Агро“ („SUNRISE” серия MR), които са универсални машини за почвообработка, изпълняващи много задачи, основната от които е: разбиване на тази почвена кора и подобряването кълняемостта на посевите. Но не само това …

Предимства на ротационното окопаване

Ротационната мотика може да се използва и за борба с плевелите, появили се малко след сеитба, когато валежите не са достатъчни, за да активират хербицидите за преди поникване. Точно затова употребата на хербициди може да бъде намалена, понеже мотиката би заместила химическото приложение. Тази машина влияе незначително и на остатъците от предшественика, а поради това подобрява инфилтрациите и предотвратява ерозията.

И разходите за гориво също не са без значение! Според представителния университет на Айова (Iowa State University, Extension publication PM 709, „Fuel Required for Field Operations“) разходът на гориво при работа с ротационни мотики е 0,2 галона дизел за акър, което е логично предвид принципа на работа без особени почвени съпротивления и минимално триене при свободното търкаляне на зъбчатите колела. 

Да свършиш добра работа!

Ротационните мотики трудно биха могли да бъдат използвани грешно. В следващите редове ще се постараем да говорим за теоретично най-ефективната им употреба.

В зависимост от влагата и метеорологичните условия ротационното окопаване трябва да започне 5-7 дни след засаждането или непосредствено преди поникването на културата. Препоръките са да започнете окопаване, когато поникващото растение е достигнало на около 10-15 мм под повърхността на почвата.

За тези, които разчитат силно на ротационната мотика за борба с плевелите (напр. в органична система), се препоръчва още едно преминаване 5-10 дни по-късно. Тогава, за да свършите добре работата (т.е. за добро ротационно окопаване), започнете кратко проучване, разкопавайки повърхностния слой на почвата и търсете плевели на етап бял корен; за по-големи плевели вероятно е малко късно. Опитните потребители на ротационни мотики ни споделят: „Времето е всичко! Ако виждаш плевелите още от пътя, те са твърде големи за добра обработка от ротационна мотика, макар „Мадарката” и там да се справя с приемлива ефективност!“ Бързата реакция е обяснима с това, че повечето култури се засаждат относително дълбоко и имат коренови системи, които се развиват достатъчно бързо, за да се закрепят младите растения. Едросеменните, широколистни плевели трябва да бъдат контролирани, преди да имат шанс да развият корен.

Слънцето и вятърът са чудесни за изсушаване и убиване на споменатите вредни плевелни бели коренчета. Затова влагата и влажните почви намаляват, а сухото и слънчево време увеличава ефективността на ротационното окопаване.

Оглеждайте редовно посевите преди ротационно окопаване и преценявайте етапа. Работете в горещо, слънчево, ветровито време през най-топлата част от деня.

При работа поддържайте скоростта на трактора в диапазона 12-15 km/h. Движете се по редовете. Шофирането върху семена (особено царевица) веднага след засяването затруднява появата им. Работете на малка дълбочина - точно колкото да извадите плевелите от почвата (или да разчупите почвената кора).

Едно от предимствата на ротационните мотики на „МАДАРА Агро“ е правилното разпределение на собствената маса върху работните органи, като в повечето случаи, дори без специални настройки, се постига описаната по-горе оптимална работна дълбочина!

Остатъци

Ротационните мотики не заравят остатъците от посева, а вместо това внимателно обръщат почвата и изкарват остатъците на повърхността. Не всички от тях, но с повечето се справят. По-старите конструкции (тези модели на повече от 20 години), обикновено не се държат добре при наличие на тежки царевични стъбла или натрупани със соеви остатъци стърнища. Ротационните колела на мотики „SUNRISE“ са разположени в тандемна система (т.е. по две колела на едно рамо) за подобряване на самопочистването им, като зъбите на съседните колела помагат за изкарване на засядащите стъбла.

SUNRISE

Уплътняване

Ротационните мотики имат малко или даже никакво въздействие върху уплътняването. Ако може да се говори за притъпкване, то при навесните машини идва само от следите на трактора, а за прикачните модели сме предвидили регулируема колея (променлива широчина на следата) така че тя да съвпада идеално с оставените от самия трактор такива. Намалете теглото на трактора. Използвайте най-малкия трактор, който може да свърши работа (мотиките на „МАДАРА Агро“ могат да се експлоатират с трактори с ниска мощност: 15-20 HP/m). Също така, помислете за премахване на течност от гумите, предните тежести (ако така не нарушавате баланса с мотиката на задния навес) и тежестите на колелата, за да намалите допълнително уплътняването на почвата. 

Ако планирате да закупите ротационна мотика, подберете ширината й така, че да е кратна на размера на Вашата сеялка. Шофирането в същите коловози ще сведе до минимум уплътняването.

Обобщение

Тази машина заравя малко остатъци от реколта и не уплътнява, нито обработва на дълбоко, а така не губи ценната почвена влага. Може да поддържа покритие от остатъци на предходните растителни култури, въздейства на ерозията, разчупва почвената кора и се бори с плевелите. Спестява гориво, не изисква обслужващ персонал с висока професионална квалификация. Редуцира или изцяло замества употребата на хербициди, като по този начин проблемите с качеството на подпочвените води са минимални. Може да се използва и за слята сеитба. Вкарва кислород в повърхностния слой, подобрявайки възможността за повишаване на почвената температура и създавайки оптималните условия за покълване и ускорен растеж. Работните органи са с пружинно-демпферна нон-стоп защита и не се нуждаят от мазане или друга специална поддръжка … и още … и още …

Затова – все още ли премисляте дали да използвате ротационна мотика?

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.