Световен ден на околната среда

На 5 юни отбелязваме Световен ден на околната среда. Тази година темата на инициативата  „За живота на дивите животни!“ ни приканва да почетем всички видове под заплаха и да предприемем действия, като подпомогнем опазването им за бъдещите поколения. Това могат да бъдат животни и растения от вашите местни райони или такива на национално и глобално ниво - в крайна сметка многото местни изчезвания ще доведат до глобално изчезване. Каквито и да сте, където и да живеете, залогът е нетолерантност към нелегалното търгуване с диви животни на думи или на дело.

Бумът на незаконната търговия с диви животни разрушава ценното биоразнообразие на Земята, ограбва нас и природното ни наследство и води всички видове към ръба на изчезването. Убиването и контрабандата подкопават икономиката и екосистемите, подхранват организираната престъпност и дават храна за корупция и несигурност в света.

Престъпността с диви животни застрашава емблематични видове - слонове, носорози, тигри, горили и морски костенурки. През 2011 година изчезна подвидът на Яванския носорог във Виетнам, а в същата година изчезват и последните черни носорози в Камерун. Човекоподобните маймуни са изчезнали в Гамбия, Буркина Фасо, Бенин и Того, а други държави могат бързо да ги последват в този процес. По-малко известните жертви са двойнорогата  птица носорог, китайският панголин, диви орхидеи и дървета от Розово дърво - цветя и дървета, причисляващи се към дивата природа.

Огромните усилия за справяне с незаконната търговия - по-силни политики, информационни кампании, инвестиции в опазването на популации, прилагане на закони, вече имат успех. Въпреки това много видове остават  изложени на риск и ще отнеме много специално и постоянно усилие на всеки от нас, за да се преборим с това.

Как да го направим? Необходимо е повече хора да разберат вредата, която нанася незаконният  бизнес върху нашата околна среда, прехрана, общност и сигурност. Ние трябва  да променим своите навици и поведение, така че да няма търсене на незаконни продукти от дивата природа. Засиленото съзнание и действие притиска  правителствата и международните организации да въвеждат и прилагат по-строги закони за борба с нарушителите.

РИОСВ- Хасково, кани всички училища, детски градини и природозащитни организации, да отбележат Деня на околната среда с образователни екоинициативи насочени към опазване на дивата природа! Своите инициативи в кратък текст и снимки, може да споделите на е-адрес: pr_riosv_hs@abv.bg до 06.06.2016г.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.