От 10 до 12 януари 2014 година в Istanbul Expo Center, Истанбул, Турция ще се проведе Fresh Turkey Trade Fair. Хранително-вкусовата промишленост, която е сред водещите в Турция сектори наред с енергетиката, образованието, текстилната промишленост, здравеопазването и инфраструктурата, значително увеличи своя дял във връзка с вътрешната и външната търговия. Повече от половината от 140 плодови и зеленчукови сортове, които се отглеждат по целия свят са произведени в Турция. Две трети от произведената продукция се изнася. Според последните данни, стойността на производството на местни пресни плодове и зеленчуци е надвишила 700 милиона щатски долара.
Секторът на пресните плодове и зеленчуци, представлява почти 20% от общата хранителна промишленост. Последният план на Комисията за развитие на хранителновкусовия сектор казва, че има четвърт милион души, заети в сектора на производството на хранителни продукти.
Пресните плодове и зеленчуци и производството на биологични храни е един от най-важните подотрасли на широко вариращия хранителновкусов сектор. Политиките, които се прилагат в сектора на селското стопанство, се отразяват пряко върху хранително-вкусовия сектор и достиженията в развитието на земеделието и селските райони водят до много задължителни разпоредби. Съответно, необходимостта да се проследят промените в сектора и увеличаване на възможностите за бизнес, повишава и значимостта на изложението.