1. Начало
  2. Предстоящо
  3. Изложби
  4. Устойчива енергия и управление на отпадъците - нови възможности за бизнес и ресурсна ефективност

Устойчива енергия и управление на отпадъците - нови възможности за бизнес и ресурсна ефективност

Енергийната ефективност, производството на енергия за собствени нужди и  оползотворяване на отпадъците са особено актуални теми на фона на глобалната тенденция за налагане на модела на кръгова икономика.

За 14-та поредна година София ще бъде домакин на международните изложения и конференции EE & ВЕИ и Savе the Planet. (27-29 март, ИЕЦ). "Изявата популяризира новите пазарно достъпни технологии, които превръщат съвременните предизвикателства в икономически възможности"- сподeлят организаторите от Виа Експо.

Посетителите ще се запознаят с екологични и ресурсно ефективни решения с висока възвращаемост и ниски експлоатационни разходи, представени от компании от 15 държави: Австрия, Белгия, България, Германия, Дания, Италия, Испания, Литва, Полша, Турция, Финландия, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария. ЕЕ & ВЕИ и Save the Planet са място за делово договаряне, за събиране на изчерпателна информация за ползите от инвестиция, за стартиране или разширяване на съществуващ бизнес. Повечето от чуждестранните участници търсят дистрибутори, а други - контакт с фирми от секторите животновъдство, земеделие, дървообработваща и мебелна промишленост, горско стопанство, хранително-вкусовата промишленост, индустрията, представители на общините и др.
Как да използваме потенциала на биоотпадъците за производство на топлина, енергия, биогаз и компост?

Amandus Kahl, Айсгард, Baltic American Concord, CPM Europe, Екотех системс, Екотерм Проект, DanStoker, Джордан ЕМ, ТермоЛаб, Уормтек, Dutch Dryers, Макс 4ЕМ, Molinos Afau, Новонетикс, Verdo Energy и Vynke са специализирани в разработване и доставяне на котли, камини, бойлери и инсталации на биомаса, линии за производство на пелети, използвайки отпадни материали като жито, царевица, слънчогледови люспи, дървесни частици, слама, барабанни и лентови сушилни.

Джададжи, съвместно със своя партньор Kara Energy ще популяризира системи за горене на дървесина и други видове биомаса. Интерес ще предизвика иновативна 2,4 мегаватова инсталация за производство на топлинна енергия изцяло на слама. Това е първият по рода си реализиран проект у нас. Клиентът е аграрен производител, който затваря цикъла си на производство с цел минимизиране на разходите.

Представители на QuattroGi споделят, че е време вече бизнесът да инвестира в качествено оборудване, което спестява значителни ресурси в дългосрочен план. Енергоспестяващите системи на фирмата за отопление и охлаждане са подходящи за всякакъв тип сгради. Инвестицията има възвращаемост 3-4 години.

На Австрийския павилион ще участват Fronius, представяйки иновативна технология за зареждане на акумулаторни батерии, инвертори; Herz - европейски лидер в производството котли на биомаса, на вентили и фитинги за сградни отоплителни, климатични и газови инсталации; Komptech – производител на мобилни и стационарни машини за компостиране, ферментация, обработване на биомаса; ÖkoFEN – разработчик на решения, приложени в отоплителни системи на пелети.

От френската компания Ati Environnement ще подкрепят всеки, който е заинтересован в проект за инсинерация. Тя предлага мобилни инсинератори за третиране на животински, индустриални и други отпадъци.

Artein участва за първи път в изложенията и цели установяването на бизнес сътрудничество с български фирми в областта на екологията и енергетиката.

Не пропускайте срещите с представители на BTA International (решения за анаеробно разграждане на биоотпадъци), Балканика Енерджи (биогаз инсталации ), на програмата LIFE (финансиране на проекти в областта на енергетиката и отпадъците), M и M Фрут (палетокасети BEENS, европалети, бидони, използвани прибиране, транспортиране и съхранение на селскостопанската продукция), Мева България (съдове за разделно събиране на отпадъци) и др.

Други интересни предложения за подобряване на енергийната ефективност и сигурност:
• LED индустриално, битово и улично осветление
• Соларни системи за автономно електрозахранване и съхранение на енергия
• Първокласни решения за когенерация и тригенерация, оползотворяване на отпадната топлина и ефективно промишлено охлаждане
• Геотермални системи за отопление и охлаждане
• Електрически превозни средства за селскостопанска дейност,  вътрешнозаводски транспорт и др. 

Актуални теми в конференциите:

• Включване на стартиращи фирми и млади МСП в ЕС в действия за устойчива енергия

• Кръгова икономика - възможностите за България и опитът на Холандия

• Програма LIFE - инструмент на ЕС за финансиране на дейностите по околна среда и климата

За повече информация: Виа Експо на 032/512 900

www.viaexpo.com

Паралелно събитие: Smart Cities (интелигентни градове)

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.