Ден на рибаря

На 10 декември на Малдивите ще се проведе Ден на рибаря. Празникът се отбелязва всяка година. Основната цел е да се обърне заслужено внимание на риболовът, който е от изключително значение за икономиката на островите.

Риболовът е вторият по значимост сектор след туризма на Малдивите. Според националната традиция и думите на президента риболовът е основен за оцеляването на нацията. Малдивите имат изобилие на различни видове риба- риба тон, баракуда, махи-махи (делфинова риба) и много други. Освен идустрия, риболовът е и развлечение, както за местните жители, така и за туристите. Той е бил основно препитание за жителите от векове. Дори и днес в него е заето половината от трудоспособното население на държавата, съсредоточено в частния сектор. Около 50% от улова се изнася навън - основната част заминава за Шри Ланка, а останалата за Япония, Сингапур, Тайланд и Германия. 90% от експорта на рибата е или замразена, в консерви или изсушена. Само 10% от нея е прясна.

Земетресението от 2004 година и последвалото цунами не успяват да нанесат съществени вреди на кораловия риф и на риболова като цяло.

Рибарите са имали водеща роля в икономиката до 1985 година, когато туризмът ги измества на второ място. Въпреки това риболовът и туризмът остават взаимосвързани и осланящи се преди всичко на кораловия риф за своето оцеляване. Около 22 000 души са ангажирани по един или друг начин с риболовната индустрия.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар