Празник на домашното добруджанско вино

Празник на домашното добруджанско вино ще се състои на 1 февруари – денят, в който честваме покровителя на лозята Трифон Зарезан. Домакин на събитието ще бъде Пазарът на Мол Варна, където на едно място ще бъдат събрани и ще могат да бъдат дегустирани най-добрите добруджански вина от реколта 2013. Жури от лицензирани енолози и сомелиери ще отличи участниците, представили най-качественото бяло и червено вино. То трябва да е произведено в домашни условия от грозде, отгледано в лозя от района на Добруджа и сортове, характерни за региона.

Живи кътове, грижливо декорирани със стари предмети, пресъздаващи бита на различните краища на етнографската област, ще допълват атмосферата на празника. За градуса на настроението ще се погрижат самодейците от читалищата в региона, които не само ще представят програма от автентични песни, танци и обичаи от зимния народен календар, но и ще бродират, плетат, предат и пресукват прежда пред очите на посетителите. Гостите на празника ще имат възможност да дегустират от различните видове домашно вино и да се насладят на празничната фолклорна програма.

Събитието се реализира с подкрепата на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите и се организира от „Добруджанска зимница“ и Мол Варна.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар