Фермерските храни - как да съкратим пътя им от производителя до потребителя

Потребителското търсене на храни, произведени от малки и средни земеделски производители, в последните години се очертава като устойчива тенденция в България. Предлагането от фермери, които искат да стигнат директно до крайните потребители, също се увеличава. Къде и как тези страни се срещат? Кои са съществуващите и работещите модели за директна връзка? Какво е финансирането за така наречените "къси вериги на доставка на храни" в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.?

На конференцията за "Фермерските храни", която ще се проведе на 19 февруари в София хотел Балкан ще можете да научите повече за:
- тенденциите и международните практики при късите вериги на доставки
- същността на солидарното земеделие
- нагласите на българските потребители към фермерските храни
- възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020
- съществуващите и планираните законови регулации

Ще можете да се запознаете с основните действащи модели в България при:

- фермерските пазари
- онлайн търговията с фермерски храни
- доставките за бизнеса

Предвидени са и дискусии за:

- облика и организацията на фермерския пазар
- за ползите и ефектите от директната връзка между фермера и потребителя и затова как тя може да бъде скъсена.

Програма

9.00 -9.15 ОТКРИВАНЕ

Любомир Василев, ръководител на проект "CAP for CAP" в "Икономедиа"
Боряна Генчева, главен редактор на сп. "Регал"
Юлия Григорова, експерт земеделие и развитие на селските райони (модератор на конференцията)

9.15-10.45 ПЪРВИ ПАНЕЛ – ПОЛИТИКИ И ИНСТРУМЕНТИ

9.15-9.45 Европейски анализи и политики за късите вериги на доставки на храни. Публични нагласи в Европа и България към местната храна.
Ивайло Попов, Eкологично сдружение "За земята"

9.45-10.15 Европейско финансиране за създаване на къси вериги на доставка и местни пазари
д-р инж. Мая Нинова, държавен експерт в дирекция "Развитие на селските райони", Министерство на земеделието и храните

10.15-10.45 Европейски опит в земеделието с общностно подпомагане като част от моделите за къси хранителни вериги
Борислав Сандов, Фондация за околна среда и земеделие

10.45-11.15 Кафе пауза

11.15-12.15 ВТОРИ ПАНЕЛ – ФЕРМЕРСКИ ПАЗАРИ

11.15 -11.45 Надграждащият оперативен модел на "Хранкооп София"
Ралица Касимова, Николай Генов, "Хранкооп София"

11.45-12.00 Кисело мляко и сирене директно от фермата - възможно, модерно, печелившо
Стоилко Апостолов, Фондация "Биоселена"

12.00-12.15 Регулация на фермерските пазари
Мирослава Дикова, Българско дружество за защита на птиците

12.15-13.00 ТРЕТИ ПАНЕЛ – ОТ ФЕРМАТА ЗА БИЗНЕСА

12.15-12.30 Представяне на проекта From Garden to Business
Дирадж Саха, "Хранкооп София"

12.30-12.45 Доставки за ресторанти
Марин Петров, "Таткова градина", с. Торос, Луковит

12.45-13.00 Предизвикателства на работата с фермерски храни в ресторантския сектор
Валери Нешов, професионален готвач

13.00-14.00 Обяд

14.00-14.45 ЧЕТВЪРТИ ПАНЕЛ - ОНЛАЙН ПРОДАЖБИ НА ФЕРМЕРСКИ ХРАНИ

14.00-14.15 "Градинария " - уеб среща на производители и търговци на едро на плодове и зеленчуци
Мариана Милтенова, Национален съюз на градинарите в България

14.15-14.30 Да си купиш храна онлайн - защо трябва да (не) се страхуваме
Емил Вучков, Мирослава Цолова, "Моята Ферма" ООД

14.30-14.45 Заедно можем повече - популяризиране на фермерските храни с помощта на crowdsourcing
Роси Митова, изпълнителен директор и съосновател на farmhopping.com

14.45-15.15 Кафе пауза

15.15- 16.30 ДИСКУСИЯ Ползи от директните доставки на фермерските храни. Какво да се направи, за да работят късите вериги на доставки по-добре