1. Начало
  2. Видеа
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Как в новата ОСП ще се насърчава използването на цифрови технологии в земеделския сектор

Как в новата ОСП ще се насърчава използването на цифрови технологии в земеделския сектор

Подпомагането ще бъде до 50% от направената инвестиция

 

В новата ОСП 2023 - 2027 г. се предвижда стимулиране на цифровизацията на земеделските стопанства - ще се подпомагат дейности като прилагане на прецизно земеделие, роботизация на производствените процеси в стопанството и дигитален маркетинг.
Проектът на мярката „Инвестиции в дигитализация на земеделски стопанства“ предвижда насърчаване използването на цифрови технологии в земеделския сектор, като например метеорологични станции, сензори, датчици и др., подпомагащи вземане на решения в стопанствата.
Според инж. Петър Чернаев, IT специалист, голяма част от земеделските стопани вече разчитат на софтуери технологии за очертаване на площите и за проследяване на машините, за изчисляване себестойността на продукцията, използват дронове, както и автоматизирани кантари за измерване на добивите, инвестират в софтуери за подобряване на цялостната организация в стопанството.
 
В животновъдните ферми дигиталните технологии също намират широко приложение. С тяхна помощ може автоматично да се изчисли прираста на животното и себестойността на храненето, да се извърши проследяване на пашата, да се контролират болестите по животни, да бъде установена бременност.
 
Дигиталните технологии са необходими при профилактиката и лечението на животните.
 
Дигиталните технологии могат да бъдат решението на проблема с виртуалните животни.
Съгласно Стратегията за цифровизация на земеделието и селските райони в България, роботизацията и автоматизацията в земеделието ще доведе до нарастване производителността на стопанствата в сектор „Растениевъдство“ и “Животновъдство“ за постигане целите на Зелената сделка и Стратегията „Oт фермата до трапезата“.
Допустими за подпомагане по новата мярка ще са земеделски стопани и групи и организации на производители. Подпомагането ще се предоставя под формата на възстановяване на направени от бенефициента допустими разходи, които са до 50 % от общия им размер. Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение ще е 15 000 евро, а максималният е до 100 000 евро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.