1. Начало
  2. Видеа
  3. Животновъдство
  4. Емисиите на метан от животните – как да ги намалим ефективно и да запазим животните като важна част от екосистемата?

Емисиите на метан от животните – как да ги намалим ефективно и да запазим животните като важна част от екосистемата?

Чрез комбинация от иновации, промяна на земеделските практики и политическа подкрепа

Емисиите на метан, особено от преживните животните, са значим фактор за изменението на климата. Метанът (CH4), въпреки че има много по-кратък атмосферен живот, е мощен парников газ и е десетки пъти по-ефективен в задържането на топлина в атмосферата в сравнение с въглеродния диоксид (CO2). Тези емисии произтичат основно от процеса на ферментацията като храносмилателен процес в предстомашията на преживните животни, където микроорганизми разграждат фибрите в храната и произвеждат метан като страничен продукт, който се отделя предимно чрез оригване.

Глобалното животновъдство е отговорно за приблизително 14.5% от всички свързани с човешката дейност емисии на парникови газове, като по-голямата част от тях се дължат на метана от преживни животни и азотния оксид от торохранилищата.

С приблизително 1,5 милиарда крави по света и 2 милиарда овце и кози, това е голям проблем, който не може да се игнорира. Една крава излъчва около 100 кг метан за година. С нарастването на населението на света нараства и търсенето на месо и млечни продукти, а нуждата за намаляване на тези емисии става все по-належаща. В същото време трябва да не се забравя, че животните играят ключова роля в световната екосистема и икономика. Те осигуряват суровини и са неизменна част от много култури и пейзажи.

Запазване на животните като важна част от екосистемата

Съществуват призиви за консумиране на по-малко животински продукти като мярка за намаляването на газовите емисии от животновъдството. Млякото и месото обаче са важни източници на висококачествени и незаменими хранителни вещества.

Намаляването на метановите емисии не означава премахване на животните от екосистемата, а по-скоро интегрирането им в нея чрез устойчиви практики.

Така че как да намалим емисиите на метанa?

Решението е прилагане на по-устойчиви земеделски практики, например, да подобрим храненето на преживните животни чрез по-добро управление на пашата, използване на специфични фуражни добавки и балансиране на дажбите и като цяло - осигуряване на по-добро хранене.

Други аспекти са:

  • подобряване на производителността и плодовитостта на преживните животни;
  • по-добри практики за отглеждане, пасищно отглеждане с възможно по-ниска концентрация на животни на единица територия.
  • наблюдение на тяхното здраве и намеса при поява на признаци на заболяване.

Генетичният подход се фокусира върху селекцията на животни, които естествено произвеждат по-малко метан, както и към по-продуктивни такива. Този процес е дългосрочен, но има потенциал за трайно решение.

Образование и трансфер на знания, обучение на фермерите

Разбирането на механизмите, по които метанът се произвежда и освобождава, е първата стъпка към разработването на ефективни стратегии за неговото намаляване.

Управление на оборския тор: Макар и основният източник на метан да е ентеричната ферментация, управлението на оборския тор също е важно.

Познати решения са:

Биогазови инсталации

Това са системи за анаеробно разграждане на оборския тор, които улавят метан. Така не само се намаляват емисиите, но и се генерира възобновяема енергия.

Компостиране

Правилното съхранение на твърд и течен тор в аеробни условия намалява отделянето на метан.

Може да се направи извод, че намаляването на метановите емисии от животните е сложен, но постижим процес. Чрез комбинация от иновации, промяна на земеделските практики и политическа подкрепа може да се гарантира, че животновъдството трябва да продължава да играе своята важна роля за човешкото общество, като същевременно минимизира своя отрицателен екологичен отпечатък. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.