Затворихме цикъла – от отглеждането на фуража и животните, до производството на готови млечни продукти, казва стопанката от село Момково
Семейна млечна ферма в село Момково, близо до Свиленград, затвори производствения си цикъл – от фуража до крайния продукт. Основата ѝ са кравите от породата Джерсей, внесени от Дания преди четири години, известни с високото качество на млякото си.
През февруари тази година семейството открива и собствен млекопреработвателен цех. Млякото, което използват, е тип А2 – по-лесно усвоимо от организма и препоръчвано за деца, възрастни и хора със стомашна чувствителност. Всички продукти се приготвят по традиционни рецепти, като единственият консервант е солта.
Сред основните изделия са натуралното краве масло и други млечни продукти с висока масленост (около 7%) и плътност – отличителна черта на породата Джерсей. В родината ѝ – Дания – животните се използват предимно за производство на масло и сладолед.
Фермата разчита на устойчив модел – животните се отглеждат свободно, храната се произвежда на място, а телетата се отглеждат по строго контролиран график. Ежегодно се раждат около 300 телета, а репродукцията се осъществява със сертифициран сексиран материал от Дания. Зад грижата за животните стои екип от няколко семейства и постоянен ветеринарен надзор.
В момента стопанството е в процес на разширяване – планира се строителство на нов обор с капацитет за още 100 животни. Освен това собствениците обмислят отваряне на цех за сладолед и кисело мляко.
Продажбите се реализират чрез фермерски пазари, собствени магазини и участия в изложения. „Истинската храна е бъдещето. Все повече хора търсят качество и доверие – ние вярваме, че нашите продукти го предлагат“, казват от фермата.
Производителите очакват и по-активна подкрепа от държавата – повече фермерски пазари и платформи за директна връзка с потребителя. „Животновъдството не е лесен път, но когато има визия и воля – резултатите идват“, обобщават от стопанството.