Търсене
  1. Начало
  2. Агрокалендар
  3. Растениевъдство
  4. Пшеница

Пшеница

Посевите се наблюдават за неприятели

Фенофаза: от "2-4 лист" до "братене"

Основни вредители през периода:

  • Обикновена полевка
  • Житен бегач
  • Житни мухи
  • Житни пиявици
  • Житна дървеница
  • Едногодишни житни и широколистни плевели

 



Житен бегач

Особено внимание да се обърне на повторките и изостаналите във фенологичното си развитие посеви.


Житни мухи

Да се извършат контролни наблюдения за плътността и разпространението на мухите.


Житна пиявица

Начало на излизане на презимувалите бръмбари може да се очаква в края на месеца за районите на Южна България.


Вредна житна дървеница

Един от най-опасните неприятели по житните култури. Вредната житна дървеница развива едно поколение годишно. Зимува като възрастно насекомо под опадалите  листа в покрайнините на горите.
 
Вредят възрастните дървеници и ларвите, които смучат сок от житните култури и повреждат младите растения, класовете и зърното.
При хладно, дъждовно и студено време, дървениците се крият в основата на растението и смучат сок от главното стъбло, в резултат на което централния лист пожълтява, увяхва и изсъхва. Младите растения загиват и посевите силно оредяват. При изкласяващите растения дървеницата смуче сок от стъблото над последното коляно. В местата на убождане тъканта загива, прекъсва се сокодвижението и класът не може да се изхрани. Той побелява, изправя се и остава щръкнал, излязъл напълно или частично от влагалищния лист. При изкласилите вече растения възрастните дървеници и ларвите от различни възрасти смучат сок от плевите, класчетата и вретеното. Вследствие на повредата класът побелява, а когато е засегнато и вретеното изтънява и добива уродлив вид. Зърната биват повреждани в млечна, восъчна и техническа зрелост. При пробиване на зърното дървеницата отделя ферменти, които разрушават глутена в резултат на което се влошават хлебопекарните качества на брашното.


 

Използваме бисквитки, за да ви предоставим възможно най-доброто разглеждане на нашия уеб сайт. Ако продължите да използвате сайта без да променяте настройките за бисквитки, ще приемаме, че сте съгласни с условията. Във всеки един момент може да промените вашите настройки за бисквитки.

Научете повече за нашата Политика за поверителност