1. Начало
  2. Интервюта
  3. Биологично земеделие
  4. Средствата по мярка 112 са шанс да създадеш икономически изгодно стопанство, без да връщаш кредити, да мислиш за лихви…

Средствата по мярка 112 са шанс да създадеш икономически изгодно стопанство, без да връщаш кредити, да мислиш за лихви…

Петър Владов, земеделски производител, гр. Пазарджик

- Откога се занимавате със земеделие?

- Откакто се помня. Времената бяха такива, че с бабите съм израснал по нивите. Но сериозно навлязох в бранша преди 2 години – кандидатствах по мярка 112 за създаване на стопанства за млади фермери и растениевъдството ми започна оттам. Захванах се с отглеждане на лешници, създадох две градини – едната 14 дка, а другата – 11 дка.

- Какво Ви подтикна да кандидатствате по тази мярка?

- Семейният ни бизнес е угояване и отглеждане на свине, но в момента животновъдството в България се намира в застой и решихме да намерим алтернатива на тази дейност.

- Откъде тръгнахте?

- Колега от свиневъдството ми каза за тази мярка, отидох в „Службата за съвети в земеделието” в Пазарджик, там ми обясниха какво представлява, реда на кандидатстване и какви документи са необходими, изготвиха ми безплатно бизнес плана и след като всички документи бяха налице, ги подадох в Разплащателна агенция в Пазарджик. След няколко месеца бизнес планът беше одобрен и получих първия транш.

- Имахте ли трудности при подготовката на документите за кандидатстване?

- Големи трудности – не, вярно, документацията е доста обемна, трябва да се извадят близо 100 документа, малко мудно беше да ги събера, но проблеми като цяло не срещнах.

- Какви средства получихте и вложихте в лешниковата градина?

- Целият бизнес план е на стойност 48 800 лв. и се изплаща на два транша. В момента съм получил първия, т.е. половината от тази сума, която ми стига за покриване на част от инвестицията за закупуване на земята, за ограждането, за обработването ѝ, за машини, за посадъчен материал, както и за наемането на работна ръка. След изплащане на втория транш ще бъде покрита цялата инвестиция. В момента единствените разходи, които имам, са за работна ръка и за поддържане на растенията, докато започна да прибирам реколта.

- Какви основни цели сте заложили във Вашия бизнес план?

- По проект първата година трябваше да бъдат засадени 7 дка, втората – 14 и на третата да е засадена цялата градина. С лични средства още на първата година изпълних необходимия брой икономически единици и така се вписах в бизнес плана. Средствата ги получих около 3 месеца след подписването на договора. Към настоящия момент бизнес планът е изпълнен – засадени са 25 дка с лешници. Част от растенията са на 1 г., другите са на 2 г., очаквам след около 2 г. по-големите да започнат да дават плод и да прибирам реколта. Надявам се през март 2012 г. да получа втория транш от парите.

- Преминахте ли задължителното обучение?

- Курсовете, които трябва да се преминат по договор, са два – за растениевъдство и за растителна защита. Обученията са полезни, защото дават повече информация, провеждат се по модерни програми и влизат в изискванията на ЕС. А това, естествено, повишава квалификацията на заетите в този сектор, което води до повишаване на продуктивността. Освен това, обучението не е сложно, обхваща теми, които са много полезни не само за млади фермери, по принцип за млади хора, набляга се много на нормативната уредба и т.н.

- Как смятате да се развивате, след като изпълните напълно проекта по мярка 112?

- Тъй като проектът вече е изпълнен, в момента изчакваме само развитието на растенията. По-нататък смятам да кандидатствам за сертификат за биологично отглеждане и да реализирам биологична продукция, която е на доста по-висока изкупна цена, отколкото е конвенционалната. Също така смятам да се занимавам с отглеждане и угояване на свине.

- Продукцията от дейността, към която сте се насочили, търси ли се?

- Плановете ми са да я реализирам в чужбина, там изкупната цена е доста по-висока.

- Ще кандидатствате ли по други мерки от ПРСР?

- Засега нямам такива намерения, но за в бъдеще е възможно.

- Какво прави мярка 112 толкова атрактивна?

- Най-вече безвъзмездната помощ, която се отпуска на младите фермери. Не връщаш заеми на банката, няма лихви... Затова за младите фермери тя е удобна – напълно ти изплаща инвестицията и ти създава готов бизнес. Необходима е и за намаляване на пустеещите земи, както и да подпомогне младите хора, които искат да се занимават със земеделие. Чрез нея те могат да създадат икономически изгодно стопанство и да разширят неговите граници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.