Има спад в приходите от ловен туризъм

Снимка:

Григор Гогов, директор на Изпълнителната агенция по горите

- Г-н Гогов, докъде стигна идеята за въвеждане на ловен билет три в едно?

- Идеята е в ход, вече имаме образеца. За мое най-голямо съжаление срещаме някакъв отпор, необясним за мен.

- Защо, по-скъпо ли ще излиза на ловците този документ?

- Не, напротив. Има европейска директива за намаляване на административната тежест. Но и не само това, ние не откриваме топлата вода. Това са неща, които са измислени и се прилагат в много повече детайли. Преди една седмица водихме разговори с Национална служба Полиция, защото идеята е в тази магнитна карта да се вкара и информацията за оръжието. Във времето, когато аз съм ставал ловец - преди 30-35 г., ловецът носеше няколко документа - членска карта, билет за лов, билет за риболов, документ за оръжието. Такава карта има в Хърватска. Когато провериш по номера на тази карта, разбираш, че Григор Гогов е ловец от еди кога си, членува еди кога си, издържал изпит за ловец еди кога си, какво образование има, кучето му се казва еди как си и номерът на чипа на животното също е записан на тази карта. Всичко това е в ход и у нас и ще се реализира, защото е лесно и просто. На много места ловците отиват най-напред в сдружението, където плащат членски внос, а след това в горското. На много места те плащат суми, които се превеждат по банков път и се плащат безобразни банкови такси, които в някои случаи са повече от самите такси. И в тази връзка искам да ви кажа, че вече се върви в посока на това и други дейности да минават през новата информационна система на Изпълнителната агенция по горите. В нея е информацията за всички ловци, за горските, лесфонда - къде какво се сече. Така че продължаваме в тази посока.

- Какви други разрешителни ще влязат в новия режим?

- Вече е сложено началото с издаването на електронните билети за превоз на дървесината. Но те са само частично за държавните гори. За частните и общинските гори не стои така въпросът. Там се издават книжни билети и това води до доста нарушения и злоупотреби. С един билет се транспортира дървесина 2 или 3 пъти.

- Увеличават ли се нарушенията и бракониерите в горите с наближаването на отоплителния сезон?

- Министерството на земеделието предприе кампания за задоволяване на населението с дърва и това беше много добър ход. Защото, когато предоставиш на човека възможност да си купи дърва на прилична цена, без да се издевателства и да му се съдира кожата, хората се снабдяват по легален начин. Над 800 000 кубика досега са раздадени на населението за отопление през зимния сезон. Това до голяма степен намали и набезите в горите. Но има и места, където традиционно има много нарушения и ни е трудно да се справим.

- Къде са тези места?

- Това са районите в Северозападна България, там е невралгичен регион и не мога да си обясня как този район може да изпадне до такава бедност. Особено един град като Видин, който е на две граница, на плавателна река и с мост към Румъния - необяснимо е това. Там би трябвало да има движение, икономика, потребление... Но да се стигне до набезите, за които говорим, вина носят и нашите структури. Там, където не са осигурени дърва, това се случва. А имаме и добри примери - на места, където бракониери са безчинствали, сега са ангажирани в събиране на дървесина във фирми, които добиват дървесина легално. Така се предотвратява и бракониерството. Това до голяма степен се отнася и до лова. В съзнанието на българина обикновено битува идеята, че дивечът е даден от Бога, нито е броено, нито е мерено, нито е теглено, затова може да се ползва безконтролно. Опитваме се това да бъде преодоляно бавно и методично.

- С какъв дивеч разполага в момента страната ни?

- При пролетното преброяване на дивеча имаше изброени 82 000 диви свине, а се стрелят официално около 22-23 000. И възниква въпросът какво се случва с останалите животни. Цяла Европа в момента има проблеми заради свръхзапасите от дива свиня, защото това се отразява върху селскостопанската продукция. У нас с малки изключения този проблем все още не съществува.

- Това означава ли, че ще се увеличи броят на животните, които ще могат да се отстрелват?

- Нормално е да се стреля 100% от пролетния запас. В Западна Европа, там, където имат интелигентно ловно стопанство, стигат до 180 - 200% от пролетните запаси. Тоест, ако имаш 100 прасета пролетта, преди да родят женските, есента можеш да ползваш 200 прасета. Дори у нас на някои места това е достигнато - в сдружения в Ловеч, Троян, и това е на база на интелигентно водене на ловното стопанство.

- Има ли интерес от страна на чужденци към ловен туризъм у нас?

- България е традиционна ловна дестинация и този вид туризъм се развива повече от 35-40 г. За съжаление, като цяло ловът в Европа намалява. Средногодишно в Европа ловците намаляват с 1%. Това се дължи основно на много широка пропаганда от страна на екоорганизациите, които са много против този вид спорт, какъвто е ловът. Друга причина е, че с новите технологии - специална оптика, уреди за нощно виждане, вече ловът не е същият, няма равнопоставеност между човека и животното. От друга страна на младите хора вече им е по-интересно да стоят пред компютъра, отколкото да излязат сред природата. У нас засега е достигнат един таван, който е сравнително постоянен - годишно имаме около 3000 нови ловци. Но това, че като бройка имаме много хора, не означава, че всички 140 000 човека упражняват това хоби. Според мен активно ловуват около 30-35% от тях. Останалите имат ловен билет заради оръжието - някои заради сантимент, за да запазят пушките на бащи, дядовци, на други места го държат за самозащита.

- Намаляването на броя на ловците в Европа отразява ли се на приходите от ловен туризъм у нас?

- Определено има спад в приходите от ловен туризъм. Работех в едно ловно стопанство, в което приходите от ловен туризъм са стигали до 500 000 евро годишно преди 15 г. Сега са намалели почти наполовина, макар че дивечът е запазен и като качество, и бройка.

- Имаме ли рекордни трофеи тази година?

- Засега нямам информация за нещо изключително отстреляно. През пролетта беше отстрелян един сръндак, който е и новият национален рекорд. България вече 25 г. държи световния рекорд на благороден елен, който все още не е победен. По принцип сме добра дестинация за лова на благородни елени, дива свиня също.

- Горският туризъм беше поставен като един от приоритетите в стратегията за развитие на залесените територии до 2020 г. Как ще бъде осъществена тази цел?

- Надявам се, че нещата, залегнали в стратегията, ще се случат така, както са предвидени. Ударението в стратегията пада върху създаването на устойчиво горско стопанство - видово разнообразие, местни видове, използване на целия горски ресурс целесъобразно, а не да се правят поголовни сечи, както се прави на много места, особено в частните гори, които се осякоха за 5-6 г. В момента работим сериозно за вкарване в електронен път и проследяване на дървесината от гората до ползвателя. Така ще се знае всяко дърво - от момента, в който е маркирано от лесовъда, до щанда в магазина какъв път е преминало.

- Кога реално ще заработи проследяването на дървесината от гората до щанда в магазина?

- В момента подготвяме обществена поръчка за софтуера, който е необходим. Надявам се следващата година да имаме вече работеща система, която първоначално ще бъде внедрена експериментално още тази година в една или две регионални дирекции по горите, за да се отстранят всички слабости и пропуски до масовото й въвеждане. Ще има и сериозен контрол върху новогодишните елхи. Работна група е подготвила методиката, по която ще се работи при добива и продажбата на дръвчетата. Маркирането със спрей се премахва, а ще се поставя пръстен тип "свинска опашка". Всяка една елхичка ще има уникален пръстен с номер като баркод, който ще посочва от къде е добита. В началото на ноември ще имаме тези пръстени. Тези скоби ще се поставят на третия прешлен отдолу-нагоре и не могат да се преместват от една елхичка на друга. Така, когато човек си купи елхичка с пръстен, ще е сигурен, че тя е отгледана точно, за да краси домовете ни по Коледа, а не е отсечена нелегално от гората.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.