1. Начало
  2. Интервюта
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. От 11 до 14 ноември – среща на хранително-вкусовия бранш от България и света

От 11 до 14 ноември – среща на хранително-вкусовия бранш от България и света

Снимка:

Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център – София

- Г-н Иванов, какви възможности за бизнеса и потребителите дават предстоящите изложения на хранително-вкусовата индустрия в Интер Експо Центъра в София – Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд и Дринк и Сихре?

- Предстоящите изложения са едни от най-мащабните в нашия годишен календар и са водещи изложения за хранително-вкусовата промишленост в Югоизточна Европа. На едно място са събрани 6 тематики от хранителната индустрия. Тази тематична разделеност и в изложбените павилиони позволява на тесните специалисти и на хората, които работят във всички сектори и имат нужда от контакт, да имат удобно място за срещи с производители, вносители и дистрибутори. Изключително горди сме, че тези изложения се организират в партньорство със 7 браншови асоциации, което е огромно постижение за нас да обединим различни интереси в името на бизнеса.

- Има ли нови фирми тази година, които ще представят продуктите си?

- Имаме много участници както от България, така и от чужбина. Тази година имаме приблизително 15% ръст на изложителите. Фирмите са над 400, на площ от над 15 хил. кв. м.

- Отчитате ли по-голям интерес от чуждестранните компании?

- Ръстът на чуждестранните компании се дължи на съвместната работа между нашите екипи и партньорите ни, които през последните години посещават водещи форуми в чужбина, където водят разговори с фирми и рекламират изложенията ни. Другият фактор е, че от миналата година стартирахме инициатива да има партньор на Интерфуд и Дринк. Това е изложението с най-голям брой директно представени чужди фирми, част от тях са на колективни щандове и затова решихме да даваме фокус на определена държава, с което да подпомогнем двустранните бизнес отношения. Тази година държавата партньор с най-мащабно участие е Унгария.

- С какво те са мотивирани да участват в тези утвърдени международни изложения?

- Нашите изложения са най-прекият път към навлизане на един нов пазар. Няма как един производител от която и да е държава да сключи лесно договор с търговска верига или ресторант и да ги снабдява, без да се възползва от възможността да се представи на тези изложения.

- Какви ще бъдат акцентите в изложенията?

- Акценти ще бъдат зоните с биопродукти, за фитнес и диета, както и специално обособени пространства, посветени на българските преработватели. Това са и секторите, към които и тази година има интерес. Явно потребителите търсят повече информация в посока здравословно хранене.

- Какво сте предвидили като съпътстваща програма?

- Съпътстващата програма е от над 20 събития и включва кръгли маси, семинари, дегустации и в същото време ще тече традиционният конкурс на потребителя.

- Какви посетители очаквате?

- Посетителите ще са разнообразни, миналата година имахме 16 хил. души, като тази година залагаме ръст между 10-20%. Над 70% от посетителите идват с бизнес насоченост, месо- и млекопреработватели, които да разгледат машини за етикетиране и опаковане. Друг сегмент от нашите посетители са търговски вериги и търговци на храни и напитки на едро и дребно и, разбира се, собственици на хотели и ресторанти. Голямото събитие за хорека сектора е националната квалификация на Международния конкурс Bocuse d’Or. Това е един от най-престижните конкурси в света на кулинарията и носи името на създателя си, прочутия шеф-готвач Пол Бокюз.

- Кои ще са официалните гости, които ще присъстват на откриването?

- Откриването е на 11 ноември. Отправили сме покана към министър-председателя Бойко Борисов да открие изложението, както и към министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Ще присъстват председателите на браншовите организации, с които си партнираме. Очакваме също изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Сред официалните гости ще бъде зам.-министърът на земеделието на страната партньор – Унгария, посланикът на Унгария и други официални лица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.