1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Агросекторът оборудва стопанствата си с бързи темпове

Агросекторът оборудва стопанствата си с бързи темпове

Снимка:

Георги Алексиев, началник отдел „Контрол и техническа инспекция“ в МЗХГ

- Г-н Алексиев, как се развива пазарът на агротехника у нас през последните години, какви са тенденциите?

- На територията на страната се доставя техника нова и втора употреба. Това, което трябва да отбележим, е, че през последните години навлизат нови високотехнологични машини, които са с много добро качество на работа. С тях прецизно се извършват мероприятията на полето и се прилагат добрите земеделски практики. На пазара влияят редица фактори. Покупката на нова техника е свързана с финансовите възможности на стопаните, после с надеждността, икономичността на машините, гаранционното и следгаранционното обслужване, доставката на резервни части и сервиз. Всички тези показатели влияят върху избора на земеделците.

През последните години се забелязва устойчиво развитие на пазара като доставки на машини. За периода 2007-2017 г. са доставени над 15 000 нови колесни трактори, над 2 600 зърнокомбайни и 48 000 прикачни машини. По полето в България работят високотехнологични и производителни машини, които са предпоставка за бъдещо развитие на земеделието у нас.

- Техниката, предлагана у нас, на какви екологични изисквания и норми за безопасност трябва да отговаря?

- Във връзка с екологичните изисквания новата техника подлежи на типово одобрение. Отнася се за нови трактори, ремаркета и прикачна техника. По отношение на двигателите изискването е да бъде повдигната процедурата за типово одобрение със съответната маркировка. Това е абсолютно задължение, което се спазва при пускането на пазара в България на тази самоходна техника с тези двигатели. Самата процедура за типово одобрение е разписана в Закона за регистрация на горска и земеделска техника, определени са етапите и сроковете за пускане на пазара, техническите изисквания и препоръките за безопасност при боравене с машините. Всичко това е обект на надзор от МЗХГ и на областните дирекции „Земеделие“. По отношение на безопасността изискванията са регламентирани в Регламент 167, където към делегираните актове са регламентирани и техническите изисквания за изправност, безопасност. При техниката втора употреба се извършват технически прегледи по методика, утвърдена от земеделския министър, и се установява дали тя е безопасна или не и съответно се допуска до работа или не до отстраняване на неизправностите.

-Техниката от трети страни подлежи ли на по-специален контрол?

От трети страни влиза нова и употребявана техника. Новата техника трябва да отговаря на европейските изисквания, това са типово одобрение по Регламент 167 или ако не попада в този обхват, техниката трябва да бъде съпроводена с декларация за съответствия. По отношение на втората употреба, преди да се регистрира се извършва тест за безопасност. Това се случва в центровете за изпитване и сертифициране в Русе и Пловдив, които са към МЗХГ и ако тя отговаря на изискванията, се получава удостоверение за съответствие с технически протокол въз основа, на което се извършва регистрацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.