1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Без средства не можем да предприемем нищо

Без средства не можем да предприемем нищо

Снимка:

Проф. Д-р Пламен Моллов - Изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните

- Как се развива „драмата“ с болестта „Син език“? Приключи ли или е към края си?

- Така нар. „драма със Син език“ няма как да приключи. Това е едно заболяване, което много трудно подлежи на контрол по няколко съвсем обективни прични. Първата причина е, че то се разнася с вятъра и практически никой не знае точно кой от 24-те стереотипа ще дойде в България, т.е.ние няма как да извършим някаква превенция, например да ваксинираме предварително животните. Второ: то се разпространява доста по-бързо, отколкото ние бихме желали и можем да се организираме. Един от проблемите, с който се сблъскахме е, че ние нямаме заделени готови средства за подобна цел, за да реагираме адекватно веднага. Ние следяхме развитието на болестта, само че две седмици и нещо чакахме да бъде взето решение на Министерски съвет за отпускане на някакви средства, с които да я предотвратим. Тези средства вече бяха недостатъчни в момента, в който ние ги получихме. Тук въпросът стои фундаментално за създаване на Гаранционен фонд, който да гарантира от подобни заболявания, защото те няма да са единични случаи. Тепърва ще бъдем свидетели на най-различни проблеми, които ще се появят със здравеопазването на животните. Не случайно ЕС прави доста срещи в тази посока за обединяване на усилията.

- В кои държави още има „Син език“?

- В момента „Син език“ има още в Испания, в Португалия, в Италия, в Гърция, Румъния. Така или иначе практиките, които са възможни за справяне с тази болест са доказани във времето с прилагане на ваксинация преди всичко. ЕК категорично ни каза, че трябва да проведем два вида ваксинация- едната супресивна (там, където има развитие на болестта да се проведе ваксиниране на здравите животни), а другата превантивна. Тя ще се прави на пролет. Първият вариант отпадна по простата причина,че не можахме да се организираме толкова бързо, а и готова ваксина практически няма. Румънците ни изпревариха. Те купиха част от ваксината, която все пак беше налична.

- Това значи ли, че здравите животни тази година няма да се ваксинират?

- Тази година няма да ваксинираме. Ще ваксинираме на пролет. Чакаме, обаче, още решението на Министерски съвет, което трябва да даде парите за тази цел, за да можем да поръчаме на фирмата да изработи ваксината. Има технологично време за създаване на ваксината. Но както се развиват нещата почвам да ставам песимист, че ще решим на време проблемите. Без средства не можем да предприемем нищо. Имаме готов ваксинационен план, имаме яснота точно къде, как, имаме създадена организация, има налични хора, знае се точно какви манипулации трябва да се извършат, но това е всичко, което ние можем да направим. От там нататък следващият въпрос е с финансирането на тази ваксина. Става дума за около 4 млн. лв., които трябва да бъдат предплатени.

- Имаше много упреци към Вас, даже беше поискана и Вашата оставка. Сега чуваме версия ви срещу упреците, че не на време е овладяна епидемията. Бихте ли коментирали?

- Всичко, което трябваше да бъде направено професионално е извършено от първия ден. Ние установихме 4 дни преди гръцките колеги наличието на „Син език“, а болестта дойде от Гърция. Реагирахме още на първия ден, но така или иначе средства нямаше откъде да се извадят.

 

Интервю на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.