1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Десислава Танева е експерт в проблемите в сектор „Земеделие”

Десислава Танева е експерт в проблемите в сектор „Земеделие”

Марияна Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

Народното събрание гласува и избра състава и структурата на новия кабинет. Какви според вас трябва да са целите и приоритетите на Министерство на земеделието и храните с министър Десислава Танева?

В случаят имаме един добър джакпот, защото Десислава Танева не идва за първи път в сектор „Земеделие”, храни и преработвателна промишленост, а беше 4 години почти пълен мандат председател на Комисията по земеделие и гори към Народно събрание. Тя познава проблемите в бранша. Нямам предвид само хлебопроизводство и сладкарство, който представлявам, а считам, че Танева е с познанията на експерт за проблемите, които има в растениевъдство, животновъдство, овощарство, градинарство, зеленчукопроизводство. В това число и преработвателната промишленост, която в последната година и половина не беше забелязана от управляващите. Приоритетите в земеделието тя ги очерта още с влизането си. С право един от тях е спешна помощ за животновъдите. Животновъдството е изключително важна част от земеделието на България, защото без животни се обезсмисля отглеждането на немалко култури. Без животни няма как да се поддържат необходимите проценти пасища и мери, които така или иначе Европейската комисия е определила да съществуват в България. Това са точно онези площи, за които некомпетентните хора твърдят, че са занемарени. Нищо подобно. Хубаво е да се започне кампания, чрез която да обясним на целокупния български народ, че България е на едно от първите места в Европа по обработваеми площи и техния коефициент. В България няма необработваеми площи. Това, което се забелязва са точно тези пасища и мери, за които говоря и чието съществуване се осмисля от отглеждането на животни и от извеждането им на паша.

Какво предстои на Министерство на земеделието да направи във връзка със сектора?

Стана ясно в последните месеци, че са закъсали много звена, попадащи под шапката на министерството, които няма как да функционират и между тях, за съжаление, е Българска агенция по безопасност на храните. Към нея се отнасят основни контролни дейности и наблюдения на звена, свързани с опасността или ваксините за „синия език”. Говорим за контрол на пазара за безопасност на храните, контрол върху сивия сектор, неговото ограничаване и т.н. С една дума спешна актуализация на настоящия бюджет и спешно предвиждане на определени категории в новия бюджет 2015 г. Като хлебопроизводители и сладкари се надяваме да влезе необходимостта от диференциране на ДДС на храните. В бюджет 2015 г. това няма как да стане без благословията и разбирането на ръководството на Министерство на земеделието и храните и личното разбиране на министър Танева.

Новоизбраният министър на земеделието и храните заяви при приемането на министерския си пост, че ще наблегне на развитието на едно устойчиво, пазарно ориентирано и конкурентноспособно българско земеделие. Как може това да бъде реализирано?

С ясни и конкретни мерки, предприети по ОП „Развитие на селските райони” от една страна. От друга страна - с финализиране на програмния период, който изтича в края на годината и за който имаме гратисната 2015-та, а в някои мерки и 2016-та година. Ако не се намерят средства, с които бенефициентите по ПРСР да работят и финализират своите проекти, няма как да затворим този програмен период. От неправилното затваряне или от невъзможността да затворим настоящия програмен период, зависи как ще стартира новият такъв за България. Връзката е абсолютно пряка, но се надявам, че Десислава Танева ще обогати административния капацитет на Държавен фонд „Земеделие” и ако той бъде углавен от хора, които разбират от своята работа, се надявам нещата да се случат. Трябва да се развият икономическите показатели на България и най-вече да има абсолютното разбиране, че българският инвеститор е основен инвеститор в българската икономика. Един от основните въпроси, които трябва да се разгледат в Народното събрание е проектозаконът за храните, който да върне уважението и защитата на истинските инвеститори и да ограничи съществуването на сивия сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.