1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Енергийната криза удари тежко хлебопроизводителите

Енергийната криза удари тежко хлебопроизводителите

Разчитаме на диалог и на политическо разбиране, казва Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

- Г-жо Кукушева, тежка ли беше годината за вашия сектор?

- Изключително тежка, но не сме единствените. Най-голямата тежест за момента идва от цената на енергията. Хлебопроизводството е най-енергоемкият бранш по отношение на ползването на електричество. Колегите са много притеснени, защото себестойността на различните партиди хляб е различна и реалната сметка за това колко им струва хлябът, става ясна едва между 10-то и 15-то число на следващия месец. Затова пред новата власт ще настояваме за дългосрочни договори по отношение на енергията за българските производители на храни и стоки от първа необходимост. Това би осигурило на бранша предвидимост и ще ни спаси от фалити. Това би задържало и цената на хляба за крайния потребител. Другата тема, която ще сложим на масата е намаляването на ДДС от 20 на 9% за всички храни. Подобна мярка препоръчва и Европейската комисия -диференцирани ДДС ставки на основни групи стоки, между които са и храните. Смятаме, че политиците дължат този реверанс на своите избиратели – защото потреблението пада, защото бизнесът се декапитализира, защото сивата икономика расте, защото събираемостта на ДДС в рамките на 20% става трудна.

- Готов ли е браншът за предизвикателствата на Зелената сделка и за прилагането на стратегията „От фермата до трапезата“?

- Трудни теми. Зелената сделка, както винаги, ни изненада. Предприятията, които са подготвени за Зелената сделка, се броят на пръстите на едната ми ръка. В повечето случаи българските хлебопроизводители се разсейват и очакват, че снишаването ще ги лиши от задължението да отговарят на новите изисквания. Темите Зелена сделка, кръгова икономика все още са чужди за българския речник. В тази връзка смятам, че е нужно да има национални кампании. Защото очакването, че нещо може да ни се размине, е абсолютно измамно. Вече имаме наказателни процедури, а те се плащат от всички нас.

- Какви възможности има пред хлебопроизводителите в следващия програмен период?

- Възможността да бъдат реконструирани предприятията е свързана и мотивирана основно с допълнителни мерки, които трябва да залегнат в голямата тема за следващия програмен период. Засега обаче хлебопроизводителите продължават да не могат да бъдат бенефициенти по нито една програма и мярка – както по ковид и постковид мерките, така и в Националния план за възстановяване и устойчивост. Затова разчитаме на диалог и на политическо разбиране. Националните каузи вече включват единно развитие на всички браншове. Специално избрани е неправомерно да бъдат посочвани в такъв критичен за всички бизнеси момент.

- Какви са вашите очаквания към новата власт?

- Бих казала, че очакванията ми са коледни – свързани с надежда, с оптимизъм и с усещане за партньорство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.