Има възможности за подобряване ефективното присъствие на българските фермери в Брюксел

Мари-Кристин Рибера - търговски директор на COPA-COGECA

- Как Организацията за защита интересите на фермерите и земеделските организации в Европа (COPA-COGECA) може да защити интересите на България, щом нито една браншова земеделска организация не е пълноправен член на организацията?

- Смятам, че винаги сме защитавали позицията на земеделието в Европейския съюз. Например при обсъждането на бюджета на ЕС и бюджета за земеделието, ние защитаваме бюджета за всички земеделци, не за ЕС-26 и отделно за България. Позицията, която представяме, е позиция за цяла Европа. Това именно е и мисията на съвета. Но на първо място, бихме искали да виждаме български представители на срещите ни, така че да можем да изградим една пълна картина за европейското земеделие. Българските браншови организации трябва да знаят какъв е интересът им от пълноправно членство в COPA-COGECA.

- Какви са впечатленията ви от българското земеделие? Какво виждате като основни предимства и недостатъци?

- Това е първото ми посещение в България, но това, което мога да кажа на основата на прочетеното и на разговорите ми с други колеги е, че България има огромен потенциал в областта на земеделието. Следователно трябва да се възползва от това предимство и да се опита да подсили селскостопанския сектор. Това означава, че в сравнение с по-старите страни членки, страната трябва да работи за обучението, модернизацията на сектора, логистиката - има цял набор от инструменти, по които България трябва да се опита да се усъвършенства. От друга страна предполагам, че България, както и другите страни-членки, има проблем в производството на месо, например, както цяла Европа в момента среща затруднения по въпроса с цената на месото. Така че, целта трябва да бъде засилване на потенциала на българското земеделие.

- Как работите с представителите на България в европейските институции? Има ли интерес от страна на български браншови организации към дейността ви?

- Г-жа Петя Ставрева е много добър контакт, тя е наистина дама с напредничави виждания, която разбира ситуацията и смятам, че ще допринесе значително за организирането на българските фермери на местно равнище, което е от огромно значение. Имаме партньорска организация в България, но за момента нейни представители не присъстват на срещите ни, което е жалко. Фактът, че имаме лице за контакти обаче е положителен. Има възможности за широки маневри за подобряване ефективното присъствие на българските фермери в Брюксел.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.