1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Министър Кирил Вътев: Протестиращите искат да получат повече от необходимото

Министър Кирил Вътев: Протестиращите искат да получат повече от необходимото

Това са една шепа хора, които водят на протестите работниците си от фермите

 - Министър Вътев, след серия от протести у нас, облаците над Вас се сгъстяват. Ясно е, че става въпрос за пари. Нали?

Искат да получат повече от необходимото. То е ясно, че всеки може да похарчи повече от това, което му се предоставя. Само че тези суми са определени по регламент, те са разпределени, изплатени са с много усилия от моя страна, от страна на премиера и вицепремиера, евродепутатите, които съдействаха за провеждането на разговори с комисаря Войчеховски и с г-жа Урсула Фон Дер Лайен. Най-накрая България получи нов таван, който надвишава стария с 30 000 евро, но ЕК отказва да премахне таваните, като цяло.

Специално по украинската мярка най-големите стопанства са постигнали тавана от 250 000 евро още през 2022 г. Остатъкът до 280 000 ще им бъде изплатен.

байер Декалб 2023

 - Защо едни 44 млн. лева от украинската помощ не бяха усвоени?

Това стана по желание на най-големите, които през 2022 са получили таваните, през 2023 г. с изключение на тях – 91 фирми, не са получили нищо. Тези 44 милиона лева не бяха усвоени, защото започна битката да отпаднат таваните. Ако разплатим тези пари без разрешение, санкцията е да ги платим като глоба в троен размер. Тези пари са от националния бюджет. Като открием законово основание тези пари да бъдат разплатени, ще ги платим. Протестиращите ще бъдат удовлетворени и лидерите на протеста ще трябва да се успокоят.

Трябва да стане ясно, че украинската помощ не е година за година. Тя е еднократна и стартира през 2022, сега е удължена до 30 юни 2024 г.

 - Да се върнем пак на протестите на животновъдите и оранжерийните производители. Те всъщност не представляват изцяло двата бранша. Нали така?

Едната Аграрна камара писмено се разграничи от протестиращите. Протестират една шепа хора, които водят работниците си от фермите, плащат на студенти, плащат за идването на автобуси.

 - Имаше искания да се премахне модулацията при подпомагането на животните, което дава предимство на малки и средни стопанства.

Ако модулираната ставка бъде премахната, това означава, че всички ще получават по равно и по-малко по обвързаната подкрепа.

 - Защо при такова финансиране от националния бюджет и от Европа няма резултати?

Може би е добре да се видят колко са пропадналите площи, колко са добивите от декар, липсата на напояване.

 - Каква стратегия имате за възстановяване на поливното земеделие?

Има три стратегии, но ние направихме оперативен план за действие и положихме много усилия и най-накрая „Напоителни системи+ ще инвестират във възстановяване на канали, дюкери и помпи, защото има огромни загуби на вода, но Напоителни системи не правят поливно земеделие, те само доставят вода.

Другият много голям проблем е разрешителният режим за достъп до вода за напояване, по тази тема много усилено работим с МОСВ.

Ще създадем нова дирекция към МЗХ – Хидромелиорации, тогава ще дойде времето и за създаване на Фонд Мелиорации.

Цялото интервю с министър Кирил Вътев гледайте в предаването „Брюксел в превод“ по АГРО ТВ с водещ Валентина Спасова на 10 декември от 20:30 ч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.