1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Надявам се, че чрез Програмата за развитие на селските райони ще подобря икономическите показатели в моята ферма

Надявам се, че чрез Програмата за развитие на селските райони ще подобря икономическите показатели в моята ферма

Мая Печева – биволовъд, с. Брестовец

 

 

- Мая, представете Вашата ферма.

Създадена е преди две години. В момента отглеждаме 60 бивола, купувани предимно от частни лица.

- Какви икономически показатели искате да постигнете във Вашето стопанство?

Още не сме постигнали почти нищо. За да реализирам добри икономически показатели, ми трябват минимум 5 години. Познавам хора, които и за десет години не са успели да осъществят онова, което са си набелязали. Необходимо е време, за да се подберат животните, да се постигне високо качество на млякото. Всичко зависи от самия човек – колко е ентусиазиран.

От друга страна, не сме доволни от изкупните цени, но нямаме избор – нито за месото при изкупна цена 2 лв./кг, нито за млякото, за което ни се плащат около 70–80 ст./л. В момента изискванията за равнището на стопанството ни са прекалено високи и просто се лутаме откъде да започнем.

- Какво Ви е необходимо?

– Трябват ни средства примерно за ремонт на оборите. Субсидиите са много обвързващи – поне за 5 години напред, което много малко хора могат да си позволят. Това е ангажимент, който не смеем да си го позволим, защото ни е страх – нищо не е сигурно – нито за млякото, нито за месото, нито за самите животни, нито за нас самите, за нищо.

Сметката показва, че в момента сме много, ама много назад. Не искам да говоря с цифри, но сме много зле. Ние имаме друг бизнес – правим строителен разтвор, и фактически от другата ни дейност наливаме средства във фермата. Радваме се, че ще има субсидии по Програмата за развитие на селските райони, но все още много неща не са ясни. Така все пак оцеляваме. Повечето хора, които гледат животни, съществуват по същия начин – имат и друг съпътстващ бизнес и от него наливат пари в земеделския. Не е без значение и това, че сме емоционално обвързани с животните. За съжаление през тази и през миналата година много хора се принудиха да изколят техните. Те нямат никакъв стимул да ги гледат – нито за месо, нито за мляко.

- Кандидатствахте ли вече по някоя от мерките на европейската програма за развитие на селските райони?

- Да. Представих проекти по мярката за млад земеделски производител и по агроекологичните плащания. Наела съм 500 дка пасища, но там пък проблемът е, че няма работна ръка. Използвам трайно затревени площи, за да има къде да пасат биволите, като по този начин те ще поддържат пасищата. Там, където е стопанството ми, имам разрешение стадото да достигне 100 животни. Аз мога да осъществя тази възможност още тази година, но проблемът е, че не съм сигурна дали ще успея да приключа с ремонта на оборите. Надявам се това да стане с помощта на средствата по ПРСР. За съжаление не мога да се надявам да се вдигне цената на млякото.

По време на изложението в Плевен разбрах, че много хора не знаят какво е бивол. Явно не са виждали – това са изчезващи у нас животни. Надяваме се да бъдем субсидирани и в това направление.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.