Надявам се, че прокуратурата ще констатира виновните и ще има обвинения

Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните

- Господин Найденов, сега трябва да поемете всички тези разговори неприятни и пренеприятни с месопреработвателите, които се опасяват, че има опасност от верижна реакция по фалити в техния бранш.

-
Не искам да се оплаквам от ситуацията, но случи се така, че още в първия ми работен ден трябваше да направя спешна среща с Асоциацията на месопреработвателите и млекопреработвателите, които поискаха тази незабавна среща. Аз имах някаква предварителна информация, която получавах в месеците назад като опозиционна партия и не случайно ние не еднократно на пресконференции като опозиция реагирахме на тези сигнали. За съжаление не реагираха тези институции, които трябваше да го направят, но както и да е трябваше да поема този негатив. Трябваше да се проведат тези тежки разговори с Главна дирекция „Земеделие” и с ОЛАФ и трябваше да се опитаме да върнем доверието и да възстановим нормалната комуникация между нас и тези институции. Ситуацията е такава, че това са процеси, за които е имало кореспонденция още миналата година и е нямало реакция. Имаше настояване от ГД „Земеделие” тези проекти да бъдат вписани в книгата със задна дата, което означава, че тези три месеца, които текат от момента на вписването до практически предприемане на действия за възстановяване на субсидиите, би трябвало да са изтекли. Нещо повече, имаше възможност да се лишим от двете години гратисен период, в които България трябва да възстанови средствата в европейския бюджет от евентуално доказаните, разбира се, злоупотреби. Така че в този случай наистина бяха доста тежки разговори. Те ми дадоха кредита на доверие. Надявам се ние да го оправдаем.

-
Как мислите да използвате тези три месеца и бихте ли взели страна по елементите в тази история?

-
Аз лично за себе си знам кой е виновен. Надявам се, че прокуратурата ще го констатира и ще има обвинения. Виновни са ръководството на ДФ „Земеделие” и респективно САПАРД, защото тази кореспонденция е била с тях и те не са направили нищо и са изложили на риск и средствата от ЕС по тези земеделски фондове и съдбата на някои коректни бенефициенти по САПАРД.

- Бихте ли обяснили защо нямате комуникация. На добра воля не се ли видяхте?

-
Ние се видяхме не само на добра воля. Аз ги извиках още първия ден да ми докладват каква е ситуацията. Те не ми докладваха цялата истина на ситуацията и аз трябваше да получавам така по странични канали да мога самия да си изясня наистина казусът преди да направя тази много важна среща, но сега това го отдавам на определено очакване от страна на ръководството на ДФ „Земеделие” да бъде сменено и това ще бъде, тъй като резултатите и оценките и от страна на европейските партньори и от страна на българските бенефициенти са еднозначни. В този смисъл в момента, в който бъде структуриран УС на ДФ „Земеделие” и ние ще предприемем действия за освобождаване на сегашното ръководство и стартиране на процедура за конкурс за назначаване на ново такова.

-
Какво е Вашето мнение за случващото се под така наречената шапка на Държавната агенция на горите?

-
Аз знам доста тревожни неща, но ще се въздържа да го коментирам преди официалната позиция на прокуратурата. Факт е и това мога да го потвърдя, че наистина са констатирани крайности, наистина граничещи с престъпления в дейността на Държавната агенция на горите. Разбира се, това нещо тези, които са го правили е трябвало да го правят с ясното съзнание, че рано или късно ще има възмездие. Предполагам обаче, че отговорност ще се носи за това, което се е случило, защото тези неща не са се случвали в Държавната агенция на горите. Абсолютно същите констатации са констатирани и в Министерството на земеделието по отношение на заменки на земи, не само на гори. Така доста странни неща още в първите дни констатирах аз самият. Паралелно на проверката на прокуратурата и на ДАНС аз също съм разпоредил и се започва проверка, разбира се, с ресурса на самото Министерство на земеделието и подупечния ми инспекторат и мога да Ви гарантирам, че няма да има абсолютно никакъв чадър този път, защото в някои от разговорите ми със служители и на ДАНС и на прокуратурата се оказа, че наистина е имало политически чадър.

- Какво предстои в непосредствените месеци?

-
Другото, което предстои, по което съм разпоредил незабавно да се форсира дейността, това е прословутата и станала нарицателна идентификационна система за животните, защото българските животновъди, които са в най-тежко състояние от целия аграрен сектор, продължават да очакват като някоя манна небесна, а тя не се случва, години наред и защо не се случва? Защото се оказва, че е имало интереси, при провеждането на обществените поръчки за ушни марки, защото някак си странно е и аз съм го казвал и преди в България да има примерно 200 000 крави, а да се купуват няколко милиона ушни марки.

-
Кой е спечелил тази обществена поръчка?

-
Аз имам своите съмнения, но не бих искал да ги коментирам предварително. Ясно е кой, тези, които са ръководили министерството и респективно в годините назад Националната ветеринарномедицинска служба./ БНР, Програма "Хоризонт"

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.