Ще заслужим красотата си на една от най-зелените общини

д-р Костадин Коев, кмет на община Велинград

-Трудно ли е да си кмет на толкова надарена община?

- Велинград е Спа центърът на Балканите. Да Ви уверяваме ли колко е красива общината. През 2013-та грабнахме приза: “Най-зелен град на България“. И не е тайна, че сме един от местата с най-много слънчеви дни в България. Но без съмнение най-голямото богатство на Велинград са минералните извори, с диапазон от 50 до 95 градуса. А по разнообразие на химичен състав те са може би първи в Европа. Юндола, Куртов връх, Елин връх, Рачовото – всички тези местности са истински туристически разпределителни центрове.

-Но това е даденост до голяма степен, снимка, в която  вие „влязохте“. С какво ще Ви запомнят?

-Един от най-големите проблеми на община Велинград е състоянието на пътната мрежа. Подземната и надземната инфраструктура са в изключително лошо състояние. Тръбите на водопроводната мрежа са етернитови, от 70-те години. Много често аварират и това носи неприятности, и на собствениците на хотели, и на гражданите , и на гостите на Велинград. Това е един от приоритетите ни – да подобрим сериозно водоснабдяването на града и да подменим по-голямата част  от уличната мрежа.

-Това с езика на демографската катастрофа и Европейските програми как звучи? Защото водата и пътя са важни за земеделието и животновъдството, а то е нашата основна тема.

-Звучи така: спешно се нуждаят от ремонт улиците в селата Драгиново, Света Петка и Кръстава, Пашови, Цветино. Включили сме ги в проект, с който кандидатстваме по ПРСР. И друг – за два общински пътя: Драгиново-Велинград и Цветино-Абланица. Допустими сме като община по ОП „Региони в растеж“ и имаме одобрена инвестиционна програма и подписан Договор с МРРБ за 16 мил.лв и резервна - за още 8 милиона. Когато те се реализират , ще може да видите съвсем нов център, с нови улици в кв.“Каменица“ и зони за отдих. Ще обновим и кооперативния пазар. Ще заслужим даровете и красотата си.

- Животновъдството във Велинградско го е прославяло още в средните векове. А в най-ново време има ли къде да пасат животните?

-Паша има. Но голяма част от терените са залесени. Гората „напредва“. Така че –пасищата не достигат. А някои от тях отново могат да бъдат „събудени“, да се превърнат в земя, за която се получават субсидии.  Около 1 000 дка са годните пасища. А бяха 3 5000 дка. И толкова би трябвало да има за да се удовлетвори принципа:  „декари срещу глава животно“ . Сега петгодишният срок за отдаване на пасища под наем ще събуди интерес за подобряване на стадата, за отглеждането на характерни местни породи и вноса на нови. Мога да кажа новината, че вече са факт първите договори и намеренията на някои предприемчиви хора да започнат вноса на „Абердин Ангус“ и във Велинградско да заложим на месодайните породи крави и говеда. Районът бе прославен с животновъдството си и  със занаятите, свързани със земеделието. Община Велинград има всички дадености да предложи пълна гама от местни продукти редом с основния си коз - минералните води.

- Около тях каква е новината?

-Може би това, че ще наблегнем на балнеологията и социалните грижи за хората. Спа туризмът вече има достатъчно преднина.

  Автор: Ваня Манолова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.