1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Стандартизацията на хляба e стандартизация на брашното

Стандартизацията на хляба e стандартизация на брашното

Снимка:

Мариана Кукушува, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, пред Агенция КРОСС

-МЗХ предвижда въвеждане на стандарти за производство на основните видове хляб - „Добруджа", „Стара Загора", „Софийски" и „Типов". Предложенията за това какво да включват стандартите, трябваше да бъдат представени до началото на септември. Г-жо Кукушева, направихте ли вече предложение?

-Стандартизацията на хляба е свързана преди всичко със стандартизацията на брашното, съответно на зърното. Това е нашето становище, което сме представили пред МЗХ по повод идеята за въвеждане на стандарт за производство на хляб. БДС е въведено в годините назад и е валидно до 1990 година и касае тези четири вида хляб, които министерството смята да стандартизира. Само че към 1990 година, България е сеела едни сортове пшеница, които вече не сме сигурни, че продължават да сеят в България. Съответно и стандартите за брашното са били съвсем различни. В момента мелниците предлагат брашна, които в 99% от случаите са допълнително обогатени с подобрители. С оглед на това, че сортовете пшеница, които през последните години са служили най-вече за производство на хляб, не са били с достатъчно хлебопекарни качества и специализирани. Т.е., класическата рецепта за създаване на различните видове масов хляб е касаело съотношение между брашно, мая, малко сол и вода. Този хляб е със срок на годност не по-дълъг от 32 или 36 часа. Разбирате, че при така създалата се ситуация не можем просто да пренапишем стандартите за хляб и да гласуваме хлябовете да бъдат стандартизирани. Има и още едно слабо звено - кой, как и по какъв начин ще извършва контрола за ползване на тези стандарти.

-Опасявате ли се, че ако се стигне до въвеждането на стандартите за основните видове хляб, ще има недоволство сред хлебопроизводителите?

-В никакъв случай. Ние не сме против въвеждането на стандартите. И в момента на пазара съществуват такива видове хляб, които са близки до стандартите от 90-та година, само че тяхната цена не се изчислява по формулата 1:2:4. Това са така наречените екологично чисти хлябове, които са малотрайна стока и които се продават ден за ден. Освен това въвеждането на стандартите не вменява задължение на всеки производител да работи по тези стандарти. Абсолютно пожелателно е ползването на стандартите.

-Уговорката, която министърът направи и при въвеждането на стандартите за киселото мляко, сиренето, месните продукти.

-Разбира се, и точно затова виждате, че все още не е факт БДС за киселото мляко и сирената. Лично аз не съм ги срещала на пазара в този мащаб, в който се очакваше да присъстват.

-Вярно ли е, че, ако към хляба не се прибавят съответните набухватели и консерванти, той няма да има добър търговски вид?

-Подобрители и стабилизатори има в брашната, които ние купуваме от мелницата и затова говорим стандартизацията да започне от нивата.

-Труден ли ще бъде разговорът Ви с министъра, г-жо Кукушева?

-Не, в никакъв случай. Това са работни разговори, в които е важно да се измисли формулата на работещите стандарти, а не продажбата на една интелектуална собственост, от която нищо не следва.

-В какъв период от време очаквате стандартите за основните видове хляб да бъдат изготвени и приложени от колегите ви, които проявяват интерес?

-Вижте, ако ще работим със затворени очи стандартите могат да бъдат внесени в Института по стандартизация още в средата на октомври месец. Ако, обаче, добре се оглеждат нещата, считаме че не трябва да се бърза, още повече, стандартизираните хлябове в никакъв случай няма да бъдат евтините хлябове.

-Каква е цената в момента на екохлябовете, за които споменахте, че и сега ги има?

-Достатъчно е да кажем само, че не се изчисляват по формулата 1:2:4.
В малките хлебопекарни, които съществуват в големите градове, се продават такива хлябове. Те имат по-различен вкус и съответно по-различна цена. Клиентите са постоянни, те не се интересуват от цената, а от вкуса и качеството и на базата на това са избрали своя производител.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.