1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Тодор Джиков: Няма слабо звено в това ръководство на Министерството на земеделието

Тодор Джиков: Няма слабо звено в това ръководство на Министерството на земеделието

За мен е важно браншът и администрацията да работят заедно, ние сме един отбор, казва четвъртият зам.-министър на земеделието

- Г-н Джиков, какви са Вашите амбиции като зам.-министър на земеделието?

Приоритетите си ги бях наредил преди да поема този пост, само че много бързо започнаха да се пренареждат. Една от причините, заради която приех да заема поста е, че екипът – министърът, зам.-министри и съветници, са изключителни професионалисти и експерти. Откакто аз се занимавам със земеделие – вече 22 години, такъв екип, с такава експертиза, не е имало. Няма слабо звено в това ръководство на Министерството на земеделието.

 - Колко високо Вие вдигнахте летвата?

За мен е важно браншът и администрацията да работят заедно. Ние сме един отбор. Трябва да има чуваемост и приемственост. Също така, трябва да има баланс – зеленото земеделие, тази екологична насоченост трябва да бъде правена, така че да не бъде във вреда на изхранването на населението, на цените на храните. 

 - Кои са най-спешните задачи пред екипа на земеделското министерство?

Задачите, които трябва да се свършат по най-бързия начин – да се отстранят забележките на ЕК по Стратегическия план. Амбицията на министъра на земеделието и на неговите заместници е до месец септември всичко да е изчистено.

Второ – не е работено по Плана за възстановяване и устойчивост. Също така - има доста сериозна работа в ресорите, които аз поех – това са ИАЛВ, ИАСАС, НССЗ, дирекция „Растениевъдство“, Пазарни механизми, Агенцията за борба с градушките.

 - Битката за картофите как ще продължи?

Картофите са приоритет, но те са единствените от сектор „Растениевъдство“, които останаха извън борда за подпомагане. Ще се опитаме да направим възможни заместващи интервенции - такива, че производителите на картофи да са спокойни, че ще можем да произвеждаме и да се държим на пазара добре сред конкурентите от Западна Европа.

 

Интервю на Анета Божидарова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.