1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. НАПОО: Ученето през целия живот ни държи „във форма“

НАПОО: Ученето през целия живот ни държи „във форма“

Интервю със Силвия Тонева, главен експерт в НАПОО

 - Госпожо Тонева, кои са най-желаните професии в селското стопанство?

Най-интересни през миналата година са били професиите „Агроеколог“, „Техник-растениевъд“ и „Монтьор на селскостопанска техника“. Не е за подценяване и интересът към „Растителна защита“ и „Пчеларство“.

 - Можем ли да влезем в конкретика?

Според статистика на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) през 2022 година 3520 човека са участвали в курсове за професионално обучение в направления „Растениевъдство“ и „Животновъдство“. Предпочитани са краткосрочните курсове, особено от възрастните, които имат динамично ежедневие.

 - От къде идва скокът при търсенето на обучения с тези сектори?

Вероятно пазарът на труда търси такива специалисти. Променят се и обстоятелствата, при които функционират икономиките. Страната ни има нови цели – национални и европейски. Като например така наречения „зелен преход“. Професионалното обучение е една възможност хората да придобият уменията, които са им нужни, за да намерят работа, да променят работа, да се преквалифицират. И на по-късна възраст, включително.

 - Кой може да кандидатства и как се случва финансирането?

В центровете за професионално образование и обучение се обучават лица над 16 години. Такива има около 800 в цялата страна и в тях лицата могат да избират между вид професия, курс и формата, която е най-удобна за тях.

 - В някаква част обученията са финансирани по национални мерки програми, в друга – от самите лица. Разнородна е картината, като с по-малък процент са тези, които се финансират от работодател.

 - В кои градове са най-много обучавани в селскостопанския сектор?

Най-голям брой желаещи наблюдаваме в София, Бургас, Русе, а най-слаб интерес има в Смолян, Силистра и Габрово.

 - А как се случва самото търсене на курс?

НАПОО наскоро приключи мащабен проект по програма „Развитие на човешките ресурси“, в рамките на който беше обновен сайтът на агенцията и беше създадена рубрика, насочена към гражданите. По лесен начин всяко лице, което има желание да се би могъл да намери информация. Например – по ключова дума, чрез интерактивна карта на страната, вид обучения. И в рамките на десетина минути човек би могъл да направи своето информирано решение.  

Всеки, който се нуждае от информация и иска да се включи в курс, било то да придобие нова професия или да се преквалифицира, просто на надгради уменията, които притежава към момента, може да добие информация за възможни и предстоящи курсове, като влезе в сайта на НАПОО и в рубриката „За гражданите“ и да се информира по какви професии, в кои градове, в кои центрове може да започне такъв курс и да вземе решение за себе си дали му е необходимо, от кога би желал да се включи и в каква форма.

 - Каква тежест имат документите, които издавате?

В центровете за професионално обучение, които са лицензирани от НАПОО, човек може да придобие официално признат документ. Независимо дали ще избере краткосрочна форма или пък ще придобие степен на професионална квалификация за цялата професия. След курс има изпит по теория и практика.

Тези документи, които се издават от центровете се вписват в публични регистри, които се поддържат от НАПОО и работодател, който иска да наеме такова лице, може да влезе в публичния регистър, да провери съответното лице къде и каква квалификация е придобило. По този начин човек може да си намери работа, както в България, така и в чужбина.

 - Каква е политиката на страната във връзка с професионалното обучение?

Ученето през целия живот е стратегически приоритет и на европейско, и на национално ниво. Има още работа в това отношение. Само Румъния е по-зле от нас по показатели за лица, включени в учене през целия живот.

Министерството на труда и социалната политика ежегодно включва в своя национален план за действие по заетостта конкретни мерки за обучение на безработни лица, включително и в областта на селското стопанство.

 - Как ви се отрази пандемията?  

2020 година беше тежка за професионалното обучение, усети се и с намаляването на интереса. Но и с новите цифрови формати на обучение хората разбраха, че има опция да се включват и в по-гъвкави форми на обучение.

 - Дигитализацията как влезе в този тип обучения?

Както и в другите сектори, така и при професионалното обучение на възрастни много центрове разработиха и използват платформи за обучение, което да се случва от дистанция. Това може да се случва с преподавател на живо, който да води лекция от разстояние, или пък с видео или аудио урок.

Нормативната уредба в страната позволява професионалното обучение на възрастни да се случва в различни форми. Освен стандартната дневна форма, която всички познаваме, съществува възможност за обучение в индивидуална форма, в дистанционна форма.

Също така повечето учебни центрове създадоха и използват цифров формат за преподаване от разстояние. Това обучение може да бъде онлайн, на живо с преподавател или да се използват аудио или видео ресурси. Към повечето курсове могат да се разработват и да се предоставят на курсистите електронни учебни материали, които заместват познатите ни хартиени учебници.

Силвия Тонев, главен експерт в НАПОО

 - Намаля ли интересът към IT обученията, за сметка на обученията в други сфери?

Нямаме данни за такава тенденция, но се вижда, че хората търсят досег със земята, защото работата в селското стопанство дава възможност на хората дава повече време на хората да са сред природата, често заедно със семействата си.

 - Практиките как се случват?

Практиката задължително се случва в реална среда, на място, няма как да се обучават лицата особено в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ в дистанционна форма. Въпреки това – технологиите напредват и вероятно ще има с какво да ни изненадат следващите години. Тъй като голяма част от професиите в тези браншове са свързани с ръчен труд, в извършване на определени дейности на поле, в оранжерия, и това изисква да бъде демонстрирано на живо.

 - Какви са ползите от такъв тип обучения?

Като отговор на динамиката, която се случва на пазара на труда. Трансформацията, която претърпяват всички професии, защото виждате, че освен дигитализацията, зеленият преход, много сектори търпят промени, които произтичат от случващото се в световен мащаб.

В един свой доклад Европейският център за развитие на професионалното обучение миналата година нарече това обучение „спасителен пояс“ за справяне с кризата, която последва след пандемията от Ковид19 и като възможност за хората да се адаптират със случващото се на пазара на труда. Така че именно в професионалното обучение хората могат да намерят отговор на въпросите, свързани с нови умения, нови длъжности и с това как секторът се трансформира и пренасочва, те да бъдат подготвени с това, което им е нужно, за да продължат да работят.

 - Накратко защо си заслужават обученията?

Заслужава си човек да учи през целия живот, защото това му помага да се задържи „във форма“, да следи тенденциите в сектора и да става по-добър в това, което прави. Така се насърчава и предприемаческа инициатива.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.