1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Дуалното обучение – плод на партньорство между специализирани гимназии и земеделци

В АГРОФОРУМ: Дуалното обучение – плод на партньорство между специализирани гимназии и земеделци

И още: Преди жътвата на житните култури какво още да направим, за да си гарантираме добри добиви

Земеделските производители ще разчитат на около 100 млн. лева по плана за възстановяване и устойчивост в частта за напояване. Приемите ще стартират до месец, обещават от Министерството на земеделието.

Силен интерес към професията земеделец отчитат Светлана Калапишева и Андрей Рангелов, директори на професионалните гимназии в Кнежа и монтанското село Георги Дамяново. Според тях, за да бъдат попълнени незаетите работни места, бизнесът трябва да е по-активен.

Преди жътва на житните култури какво още да направим, за да сме сигурни в отличните резултати – следват препоръките на Георги Борисов. Евгений Динев пък ще разкаже как да се грижим за пролетните култури през различните етапи от развитието им.

Кивито е аклиматизирано в Европа, включително и в България. Обича топлия климат и се отглежда в районите по Черноморието и Пиринския край. То представлява дървообразен висок храст – многогодишна лиана, достигаща до 20 метра. Не едно от тези растения, а цели 5 декара има Албена Георгиева от Петрич.

Все повече земеделци се насочват към Но-тил и регенеративно земеделие. Целта е опазване на почвите и по-добри финансови резултати. Асоциацията на българските Но-тилъри проведе две обучения на фермери, които искат да преминат към този тип земеделие. Един от лекторите беше Петя Иванова, експерт по почвено здраве и регенеративно земеделие.

 Подробности по теми гледайте в предаването АГРОФОРУМ – събота 27 май от 07:30 часа само по АГРО ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.