Унищожаваме природа, за да строим

Татяна Бояджиева, председател на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България

-Г-жо Бояджиева, какво Ви провокира да апелирате за повече зелени пространства в градската среда?

Огромен проблем на големите градове е бетонът. Всички ние имаме крещяща нужда от големи зелени пространства. В последните години усилено се говори за замърсяването на въздуха и неблагоприятната градска среда. Този ефект на строителството, допълнително с материалите, които се влагат, е един от провокаторите на тези топлинни острови или парникови ефекти. Различни изследвания дават индикация в тази посока.
Вниманието на обществото трябва да се фокусира върху изграждане на допълнителни зелени пространства, дали в хоризонтала, или вертикала, или покривно, за да е по-привлекателна и здравословна средата, в която живеем. Ние сме отговорни за следващите поколения, за децата ни.

-Разкажете за успешни практики по света, които бихме могли да приложим и у нас.

Норвегия, Холандия, Финландия водят проучвания да бъдат разработени така наречените любопитни факти как зеленината влияе върху образователната среда, жилищните пространства, зеленината в здравеопазването и работната среда и как растенията вън и вътре носят повече здраве и красота. Не знам дали сте запознати колко прахови частици улавя едно дърво или примерно един квадрат вертикална стена бръшлян колко е полезен за осигуряването на кислород.

-Няколко практични съвета?

Ако говорим в личен аспект, всеки един балкон може да бъде една приказна градина. В големите градове 90% хората живеят в блокове. За радост, все повече се отличават комплексите с паркова среда, но балконът е нашата мини градина. Има тенденции в развитието й - дали да е зеленчукова, или цветна, или мини билкова. Една от тенденциите е да се направят зеленчукови градини в междублоковите пространства. Защото ние не гоним само ефекта за храната, ние гоним ефекта на социалния контакт, обмяна на опит, добра комуникация между съседи, двигателната активност се увеличава. Не си даваме сметка, че всеки от нас в голяма степен страда от застоялия живот, който води до болести на съвремието.

-Разкажете за идеята – зеленина на покрива.

Когато вдигнем поглед нагоре, сме привлечени от нещо ефектно. В съвременните сгради, в тесните терасни пространства вече се отглеждат интересни растения. Освен добрия естетически и здравословен ефект, безспорно има и друг – такива места се радват на по-голяма популярност сред туристите. Фирми, които инвестират в такава растителност, виждат добрия ефект, когато сравнят работоспособността на своите служители при наличие или отсъствие на зелени растения, дървета в офисите, около тях или паркингите. Изследване сочи, че ефективността на служителите се повишава с 20%.

Ние от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България се борим материалите, с които се изпълняват зелените пространства, да имат качество по европейските стандарти. Освен това сме отговорни и за растителното здраве.

-Лесно ли се налага стандарт за качество при декоративните растения?

Не, не се налага лесно. Много е трудно. Свидетели сме на редица корупционни практики. Затова е необходим един стандарт за растителния материал. Необходим е и задължителен сертификат от производител. Въвеждането на всички тези неща ще улесни различните инстанции при подбор на обществени поръчки. Тези стандарти са въведени в Европа, има регламент, от който черпим опит и знания. Отделните групи растения и начинът им на отглеждане са вкарани в номенклатури и размерите, на които отговарят, за да влязат в инвестиционния процес или търговската мрежа.

-Общините проявяват ли интерес към подобряване на градската среда?

Да, категорично. Вече имаме много изпълнени цветни проекти и ние сме в непрекъснат контакт с тях, максимално се стараем да сме полезни. Покрай Председателството на България в София цъфнаха невероятно красиви лалета, различни цветни площи и на мен ми се иска това да не е еднократно, а да стане ежедневие. От холандските ми колеги знам, че когато една зелена площ се направи на пустеещ терен с висок процент на престъпност, то престъпността намалява с около 80%. В случая използваме и социалния елемент на живите растения.

Автор: Данаил Андреев

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.