Все повече млади хора се захващат със земеделие, затова не е изненадващ интересът към мярка 112

Снимка:

Надежда Господинова – земеделски производител, гр. Казанлък

- Откога се занимавате със земеделие?

- Открай време това е било препитанието на моите родители и затова още от малка са ме водели по нивите. Но професионално съм в бранша от 2 години насам. Завършила съм Аграрния университет в Пловдив със специалност агрономство, имам и магистърска степен „Ландшафтен дизайн и озеленяване” от същия университет.

- Кога и как се роди идеята да кандидатствате по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”?

-  По нея кандидатствах през 2009 г. Идеята се роди от това, че моето семейство има разсадник за овощни дръвчета. Нормално е и аз продължа традицията и да започна да се занимавам със същото, най-малкото защото имам тяхната подкрепа. Създадох и своята градина, след като ми одобриха проекта.

- Имаше ли трудности при подготовката на документите?

-  Както на повечето се е случвало неведнъж да имат сблъсък със службите в нашата страна – и аз имах много сблъсъци, връщали са ме по няколко пъти за елементарни грешки, но важното е, че успях да подготвя навреме и да подам всички документи. Вярно, нямаше неизпълними неща, но все пак доста бяха документите…

- Ползвахте ли консултантска организация при подготовката на своя бизнес план?

-  Помогнаха ми от Службата за съвети в земеделието в Стара Загора, те ми изготвиха проекта.

- Преминахте ли задължително обучение, на какви теми?

- Явих се на един такъв курс в Стара Загора. Беше с продължителност 30 часа, а на другите 6-месечните не беше необходимо да ходя, защото имам аграрно образование.

С какво това обучение е полезно на младите фермери?

-  Полезно е с това, че фермерите научават новостите в професията, новите изисквания и закони в Европейския съюз – това е добре, за да можем по-лесно да се ориентираме в обстановката.

Сега на какъв етап сте от изпълнението на бизнес плана?

-  Сега съм на втората година от изпълнението на проекта, догодина очаквам да дойде комисия, която ще провери дали всичко е изпълнено както трябва, ще проверят как съм инвестирала, дали съм изпълнила съвестно бизнес плана и ще преценят дали отговарям на условията, за да ми изплатят втория транш от сумата. На проверка идваха първата година, това е задължително, още преди да получа субсидията. Дойде комисия от Стара Загора, видяха мястото, увериха се, че всичко е направено както трябва. И едва тогава получих първия транш.

- За какво го използвахте?

- С него купих 20 дка земя. За да бъде качествен посадъчният материал, от съществено значение е всяка година дръвчетата да бъдат засаждани на ново място, а някои колеги не се съобразяват с това изискване, засаждат на едни и същи земи дръвчетата, обаче качеството на материала се влошава и затова ми е необходима повече земя, за да мога всяка година да сменям мястото за дръвчетата. Купих също фреза за по-бързото и качествено обработване на почвата.

Мислили ли сте да кандидатствате и по други мерки от ПРСР?

- Обмислям вариант да кандидатствам по другите мерки, например по 121 – за модернизиране на земеделските стопанства. Искам да развия своето стопанство, да достигна някой ден до размерите на бащиното, което е над 500 дка. Но това ще изисква все повече земя, както казах – всяка година трябва разсадът да бъде на ново място.

Как, според Вас, трябва да се създадат благоприятни условия за развитието на бизнеса на младите хора в България?

-  Точно тези субсидии от ЕС са невероятен шанс за младите – аз съм имала късмета да имам родители, които ме подкрепят и ми помагат, но не всички имат това щастие, а е хубаво млад човек да има откъде да започне, да разполага с начален капитал, с който да продължи напред. Не всеки обаче може да разчита на такава подкрепа от семейството си, завършва университетите и се чуди накъде да поеме – няма средства, а субсидиите от ЕС са невероятен шанс за тези млади хора – дават им старт, за да успеят сами.

Къде реализирате продукцията си?

- Засега в България, защото много хора се интересуват и се ориентират към създаването на овощни градини. Но занапред се надявам да изнасям и в чужбина, но това ще стане едва когато разсадникът се развие достатъчно.

Това означава ли, че има пазар за посадъчния материал?

- Да, има пазар, особено у нас при тези европрограми. Мнозина се захващат със земеделие, но и в чужбина също има добра реализация: баща ми е изнасял в много европейски държави и се надявам и аз да имам тази възможност след време.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.