1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. За първи път земеделците у нас ще разчитат на финансиране на 100 % от ДФ „Земеделие”

За първи път земеделците у нас ще разчитат на финансиране на 100 % от ДФ „Земеделие”

Снимка:

Светослав Симеонов, изп. директор на Държавен фонд „Земеделие”

- Подробности около новината, която очевидно е била водеща поне за присъстващите на изложението на Международната селскостопанска изложба „АГРА 2011”, а новината е: За първи път земеделците у нас ще разчитат на финансиране на 100 % от ДФ „Земеделие”, а не както беше досега на банков ресурс. Най-напред нека все пак да преведем какво означава това за земеделците?

- Това означава наистина успех, както за тях, така и за ДФ „Земеделие”, защото за първи път, вие правилно казахте, те ще могат да разчитат на 100% подкрепа от ДФ „Земеделие” при реализацията на техните проекти. Специално по мярка 121, в проектите, касаещи постигане на стандартите.

- Всъщност те как да процедират? Вероятно трябва да подадат документи при вас?

- Нищо ново, нищо непознато за самите земеделци. Фондът обединява две схеми, които прилагаше до момента – европейските схеми, по които бенефициентите могат да получават субсидия до 50%, държавна помощ, която беше извоювана от нашата държава в Брюксел, която подпомага до 25% техните проекти по мярка 121 в частта „Гарантиране на бюджети за постигане на стандарти” и допълнителен кредит за останалите 25%, за да могат те да си реализират проекта успешно и да не се налага да разчитат на кредитиране от банките.

- Погасителният план при подаване на документите ли ще подготвят, г-н Симеонов?

- Да. Този погасителен план се одобрява от ДФ „Земеделие”, съгласно с бенефициента. С погасяващата схема ще трябва да връщат до 25%. Нищо, пак казвам, ново за сега действащите схеми от фонда. Тези планове са прилагани и така смея да твърдя, че те са успешно и добре приети от бенефициентите.

- И този план ще съпътства подаването на документите?

- Това е хубаво, че този път нещата са заедно. Няма да разкарваме бенефициентите по два пъти. Когато се подава заявлението по мярка 121 от понеделник ще се попълва и допълнителна декларация, с която да изяви желание, че иска да се възползва от тази схема, която предлага ДФ „Земеделие” за кредитиране на неговия проект. Когато проектът мине на одобрение от страна на отдела по Програмата за развитие на селските райони бенефициентът ще бъде приканен да представи документи, които представляват обезпечение за кредита. Едно-единствено заявление, с което той заявява желанието си да бъде подпомогнат.

- Как намирате изложението, как оценявате изложението „Агра 2011”? Сварвам ви на път оттам, а току-що бегло ни разходи нашият кореспондент.

- Много приятно съм изненадан от силното българско присъствие особено от страна на научните институции. Доста нови неща се демонстрират и това ми дава надежда, че наистина българското селско стопанство има бъдеще като производство и налагане на нови продукти за български разработки. Разбира се приятно впечатление ми направи, че българският пазар е и важен за вносителите на земеделска техника. Беше показана техника, която буквално е излязла няколко дни преди откриването на панаира и тя вече е в България и хубавата новина е, че българските земеделци са заявили желание да купят тази техника.

- Да смятаме ли, че вече се връща времето на българските плодове и зеленчуци по българските пазари? Забравихме им вкуса вече.

- Аз наистина се надявам това да стане, защото няма по-хубави от българските домати, няма по-хубави от българските чушки и краставици.

- Така е – няма по-хубави. Скоро ли се връщат на пазарите да си заемат водещото място?

- Да, наистина искам това да се случи и ние като потребители ще оценим това нещо, защото вие сама казахте, че помним добрия вкус на българския домат, който не може да бъде забравен.

- Какви изводи обаче вие си правите от това изложение, вече като изпълнителен директор на фонда, който подпомага българското земеделие и е посредник между българското земеделие, и европейските фондове?

Факт е, че нашите земеделци все още се нуждаят от подпомагане. Те са поставени при едно тежко при конкуренция от нашите партньори от Запада, които са при малко по-благоприятни условия от нас като размер на субсидиите, като възможност да ползват нова техника и наистина трябва да работим в тази посока да бъдат максимално използвани възможностите, които има България, като член на ЕС. В София се проведе неофициално заседание на комитета за наблюдение на Програмата за развитие на селските райони, на което се обсъди така дългоочакваното прехвърляне на средства от малко атрактивните мерки към по-силно атрактивните, така че надявам се от средата на лятото да имаме реално прехвърляне и отново отваряне на мерки, които ресурса е изчерпал.

- Ще засилите ли кредитирането, подкрепата към сектори, към отдели от земеделието, като биоземеделие, екология?

- Разбира се биоземеделието и екологията е сектор, в който трябва да бъдат спешни мерки, както от нас, така и от земеделците. Там има един голям ресурс, който не е усвоен.

- Затова ви питам?

- Иска ми се с общи усилия да намерим пътя нещата да се случат.

- Как може да се намери този път?

- Това е като едно семейство. Когато има някакъв въпрос, който трябва да се реши, нормално е да се седне на диалог, да видим къде е проблем а и да започне да се работи по неговото отстраняване. Няма да крия факта, че наистина има отлив за кандидатстване по част от агроекологичните мерки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.