Конете са една дългосрочна инвестиция

Марио Бировски – собственик на ферма за коне, с. Опанец и председател на Асоциацията на Плевенската порода коне

- Г-н Бировски, какво е необходимо на човек, за да се захване с отглеждането на коне?

- Предимно мерак. Дядо ми е работил навремето в едно от депата на Плевенския конезавод и така ми е предал любовта към конете. Вероятно си го имам отвътре. Започнах през 2003 г. Тогава купихме два коня и постепенно ги увеличаваме. Засега само купуваме и произвеждаме. Не сме продали още нито едно животно. Целта ни е да запазим Плевенската порода и да имаме изява в конния спорт. Разполагаме с ездачи и аз самият се състезавам. Засега от състезанията се печели само популяризация. Но това именно е и целта ни – да наложим Плевенската порода в конния спорт, защото нейни представители в миналото са били на предни позиции в спорта. Убеден съм, че конете от тази порода могат да се сравняват с успех с чуждестранните. Статистиката в миналото говори убедително, че имам основание за оптимизъм – стабилни изяви на Плевенския кон на вътрешни и международни състезания, в шампионатния спорт и в обездката – висшата езда.

- Печели ли се от коневъдството на този етап?

- На този етап не. Ние имаме и други дейности, които засега не искам да коментирам. В момента се справяме добре. Конете по-скоро са една дългосрочна инвестиция, която за в бъдеще, ако съумее човек да изяви фермата си, най-вероятно, ще даде възможност на собственика й да печели. Това означава, че трябва да произвеждаме качествени коне за състезания, което вероятно ще бъде постигнато при нас в близките 5–6 години. Вече са минали толкова. На последното Плевенско изложението се представих само с Плевенската порода – с конете Давид и Преслав. Те са млади животни – на около три години. Не ги продавам, защото ще останат за жребци. От тези линии няма други.

- Получавате ли субсидии за поддържане на породата?

- Субсидиите са нищожни – 180 лв. на година. Не знам какво мога да купя на един кон с тях.

- Колко струва издръжката на един кон за година?

- Обикновено се смята така: 8 кг е дажбата му на ден концентриран фураж и 8 кг люцерна или сено. На година излиза, че издръжката на един кон за храна е 4000 лв., като това са калкулациите, в които не са включени средствата за специалната поддръжка. Има и ваксиниране, и друг вид обслужване, за което са необходими допълнителни средства. Купуваме си изцяло храната за животните.

- Как ще характеризирате животните, които притежавате?

- Плевенската порода е много хубава – стойката на животните е впечатляваща, движенията им са грациозни, по нрав са малко по-буйни, по-живи, по-темпераментни, но когато се поработи по-дълго с тях, се постигат по-добри резултати. Имаме си манеж, треньори, ездачи и редовно участваме в състезания. Картотекирани сме в Българската федерация по конен спорт.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар