Сдружаването на земеделските производители - важен фактор при инвестирането в поливно земеделие

Снимка:

Димитър Мачуганов, земеделски производител от гр. Летница, обл. Ловеч

- Г-н Мачуганов, темата за поливното земеделие е интересна за Вас. Обработвате повече от 50 хил. дка земя.

- Поливното земеделие е въпрос на държавна политика и то трябва да е приоритетно, да се вземат адекватни мерки, за да не се ощетяват производителите. Смятам, че държавата е длъжник на земеделците, които имат желание да правят поливно земеделие, тъй като нормативната уредба, която урежда отношенията между нас и монопола Напоителни системи ЕАД, е много тежка, неадекватна към момента. Не знам защо пренебрегват това и не ни дават възможност да направим публично-частно партньорство, с което да инвестираме пари в напояване. Чакаме само отговора на Световната банка.

- Какво е притеснителното в случая?

- Водата е изключително скъпа по този начин, по който я имаме, заради това, че морално е остаряла технологията, тоест съоръженията като помпени станции, например, а нещата могат да се подобрят. Проблемът на Напоителни системи е, че продават малко, но искат много, затова цената им е скъпа. Необходими са огромни средства да се върне по-крупната инфраструктура за поливане. Става въпрос за милиарди левове.

- Разговаряли ли сте с Ваши колеги, склонни ли са да се кооперират с цел изграждане на хидромелиоративни съоръжения?


- Без сдружаване на може. В случая става въпрос за обединение без обвързаности или някаква зависимост. Аз имам изготвен проект от частна организация, говорил съм с колеги от моя регион и те са положително настроени към изграждане на поливни системи. Ние сме иновативни земеделци, ползваме най-доброто на пазара и желанието ни е да постигнем максимални добиви, максимална рентабилност.

- Какви са тенденциите в областта на напояването?

- Фирмите, които предлагат поливни системи на българския пазар, вече са много. Специалистите им са добре запознати с възможностите и изискванията на фермерите, така че те могат да помогнат със съвети. Добре познатото по света капково напояване или пък напълно автоматизираните напоителни системи – гравитачни или дъждувални. В последните години все по-масово, предвид крупното земеделие, се прилага дистанционният контрол, за да се избегне човешкият фактор. Инвестициите, твърдят земеделски производители, при някои култури се възвръщат още на следващата година.


Автор: Диана Александрова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.