1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Ангел Вукодинов: Позеленяването не трябва да е за сметка на доходите на земеделците и на устойчивостта на тяхното производство

Ангел Вукодинов: Позеленяването не трябва да е за сметка на доходите на земеделците и на устойчивостта на тяхното производство

Инвестициите са ключът към конкурентоспособността в земеделието

 

 - Г-н Вукодинов, каква беше 2021 г. за Вас и за бранша, като цяло?

Годината имаше своите предизвикателства и беше трудна. Но накрая отчетохме добри резултати и сравнително добра реколта от повечето култури. Цените на реализация в началото на сезона бяха сравнително ниски. След септември месец доста се повишиха. Това не ни радва чак толкова много, защото много от консумативите – препарати, горива, торове, знаете, повишиха цените си през последните няколко месеца.

 - Въпреки трудностите, в каква посока трябва да се работи, за да могат стопанствата да бъдат конкурентоспособни?

В посока продължаване на инвестициите. Всеки един земеделец, а и всеки един бизнесмен, трябва да прави непрекъснато инвестиции, ако иска да бъде на съвременно конкурентно ниво.

Ние не сме спрели да инвестираме. Бяхме планирали да обновим техниката за прибиране на зърното. Заменихме и трите си стари комбайна с три нови, така че, надявам се в следващите години да сме по-спокойни по време на прибиране на реколтата.

Кандидатствахме по подмярка 4.1. Предвидили сме инвестиране в поливни съоръжения – ще изградим пивотна система на около 800 дка. Предвидили сме закупуването на някои специфични машини като Стрип-Тил култиватори, специална иновативна пръскачка, също и една Но-Тил сеялка за пролетни култури. Нашето стопанство на 80% може би работи по Но-Тил технологията. Именно за пролетните култури не бяхме достатъчно добре оборудвани. Надявам се като пристигне тази сеялка да можем да изведем на по-добро ниво отглеждането на тези култури по тази технология.

 - Вашите очаквания за новата ОСП?

На всички трябва да е ясно, че ние правим бизнес в силно конкурентна среда. Естествено, че трябва да има регулации. Естествено, че трябва да имаме отговорност пред обществото за това, което правим. Но трябва да знаем, че ние правим преди всичко бизнес и този бизнес трябва да бъде конкурентен и печеливш. Иначе нямаме шансове. Нашите доходи трябва да идват именно от продукта, който произвеждаме, а не да очакваме, че субсидиите биха решили нашите проблеми. Ако само субсидиите решават нашите проблеми, ние не правим бизнес.        

  - А какво мислите за това, че новата ОСП ще бъде още по-зелена?

Позеленяването е много важно, но трябва да се направи така, че да не е за сметка на доходите на земеделците и да не е за сметка на устойчивостта на тяхното производство. Това са двете неща, които смятам, че са най-важни.

Това позеленяване, което се цели, все още не са ни ясни детайлите и съответните земеделски практики, които можем и които сме длъжни да изпълняваме. Аз съм сигурен, че ние ще се справим с това предизвикателство, защото сме отговорни хора.

За различните усилия, които ще изпълнява определен земеделец, ще трябва да има и различна компенсация. Необходимо е да се измерят и оценят резултатите при постигането на определените цели и тези резултати по-някакъв начин да бъдат поощрявани по линия на ОСП.

 - Има ли решения за намаляване на употребата на ПРЗ?

Има решения, но те трябва да се въвеждат постепенно. Биопроизводството е едно от решенията, спор няма. Но това не е единственото решение. Естествено, че трябва да намерим начин да опазим безценния ресурс почва за следващите поколения. Много хора се замислят в тази посока и започнаха да прилагат щадящи практики. Това са технологиите за минимални обработки и Но-Тил практики или така наречените консервационни технологии.

Ако говорим в частност за нашето стопанство, ние търсим начини, чрез които да оптимизираме производството чрез намаление на използването на горива, торове, пестициди. По този начин, от една страна ние си намаляваме разходите, от друга страна - ние помагаме за това да оставим по-добра почва за следващите поколения.

 - Как е Вашето отношение към основния ресурс в земеделието – почвата. Как опазвате нейното плодородие? Наскоро ЕК публикува своята нова стратегия за опазването на почвите.

Почвата е всичко. С нея започва и завършва земеделието. Моето мнение е, че почвознанието и всички процеси, които се развиват в почвата, трябва да станат предмет на основно изучаване както в университетите, така и в практическите курсове, в които земеделците участват. Последните стотина години интензитетът на производство се промени страшно много и се получават няколко пъти по-големи реколти, но това дойде от увеличаване количеството на торовете. Но през последните години с всеки добавен килограм изкуствени торове, ние получаваме все по-малко ефект.

Същевременно всички изследвания показват, че почвите са обеднели, хумусът доста е намалял, както и разнообразието от микроорганизми, които са в основата на почвеното здраве. Ние няколко години работим в това направление – опазване на почвите и обогатяване на тяхното плодородие. Надявам се да намерим правилния път. Едното решение е с намаляването на интензитета на обработките. Второ - намаляване на количеството на използваните химически продукти. Трето - чрез изучаване на различните микроорганизми и начина за създаване на по-добри условия за колонизирането на тези микроорганизми, а понякога и чрез закупуване на такива, които да добавяме в почвата. Това е пътят и ние нямаме друг избор.

Много е важно да бъдат оставяни повече растителни остатъци върху почвата. Също така - намиране на подходящи миксове от покривни култури. Другото, което смятам, че ние правим, е практикуване на разнообразен сеитбооборот. В нашето стопанство ние сеем повече от 10-12 култури. Не всички ни носят достатъчен икономически ефект, но ние продължаваме да ги засяваме, защото това има ефект върху здравето на почвата.

Също така – намаляваме количеството на торовете. Още със засяването ние използваме около 60% по-малко от стартовия тор, който бяхме свикнали да използваме преди години. Подобно е положението и при пролетните култури. Ние отдавна не торим с максимални дози торове. Те са намалени като абсолютен обем, но и този намален обем вместо да го хвърляме ударно върху полетата на един-два пъти, сега го правим на 5-6 пъти с минимални дози. Идеята е да не правим растенията толкова зависими от торовете.

 - Очаквате ли новата ОСП да бъда по-опростена?

Декларирането за опростяване на ОСП, ако се облече в действие, мисля, че няма земеделец, който не би приветствал.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.