1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Диана Лензи, президент на CEJA: С подкрепата на младите фермери днес, ще си гарантираме продоволствена сигурност утре

Диана Лензи, президент на CEJA: С подкрепата на младите фермери днес, ще си гарантираме продоволствена сигурност утре

CEJA обединява 30 земеделски асоциации и 2 млн. млади фермери в Европа

 

Фермерите са в центъра на дебатите за новата ОСП и са част от решенията за смекчаване на климатичните промени. Младите фермери искат да изиграят своята роля в зеления преход, който обаче ще отнеме време. Но първо трябва да ги насърчим да влязат в земеделието, заяви Диана Лензи, президент на CEJA, европейската асоциация на младите фермери. По думите й в Европа само 11 процента са фермите, управлявани от млади фермери под 40 години и едва 5,1% са фермите, управлявани от фермери под 35 години.

 - Какви са трудностите пред младите хора, които са решили да се занимават със земеделие?

Младите фермери имат затруднен достъп до земя, много им е трудно да увеличат площите, които обработват. Следващият проблем е достъпът до кредитиране, много често те са отхвърляни, когато кандидатстват за финансиране.

Достъпът до знания и умения е другата важна тема за младите фермери. В страните членки трябва да се подобрят услугите на съветническите и обучителните служби и центрове.

Необходими са програми за обучение на младите фермери как да ползват новите технологии, както и да получат мениджърски умения, за да правят добър бизнес план.

LIDEA - СЛЪНЧОГЛЕД И ЦАРЕВИЦА 2022

В промоцията на царевица участват следните хибриди: ЕС Субмарин ФАО 240, CS Григри ФАО 280, ЕС Фаради ФАО 340, Мейфлауър ФАО 360, ЕС Метод ФАО 380, Хармониум ФАО 380, CS Топкапи ФАО 390, Керала ФАО 420, CS Керси ФАО 440, ЕС Блазон Дуо ФАО 450, Берлиоз ФАО 530, CS Колония ФА) 610, HiCorn 350, HiCorn 450, Duo Silo 460, Duo Silo 610 В промоцията на слънчоглед участват следните хибриди: ЕС Бела, CS Клерия CL , ЕС Терамис CL, ЕС Аграрис CLP, ЕС Джанис CLP, ЕС Оазис CLP, ЕС Антемис CLP, ЕС Белфис CLP, ЕС Цейлон SU, ЕС Ароматик SU, ЕС Армоника SU, CS Канария SU, ЕС Електрик CLP HO, ЕС Емерик CLP HO, ЕС Аржентик SU HO, ЕС Джурасик SU HO

 - Какво мислят младите за земеделието?

Те смятат, че земеделието не е атрактивен бизнес. Но всъщност земеделието е не само производство на храна, това е и грижа за ландшафта, биоразнообразието, земеделието е плюс, а не минус за обществото.

Освен това живеенето в селските райони е проблемно за младите хора, защото там няма същия достъп до услуги, както в градските райони. Но земеделието днес е различно от това преди 50 години – внедряват се иновации. То се модернизира и дигитализира и работата може да свършена дори ако си далече от стопанството и именно това може да помогне на хората да се върнат обратно към земеделието.

 - Знае се, че благодарение на младите хора дигитализацията по-бързо може да навлезе в земеделието….

Точно така. Младите хора се отворени към дигитализацията. Те са родени със смартфони. Те знаят как да ползват данните, как да намерят информацията, която им е необходима. Младите фермери са готови и нетърпеливи да внедряват иновациите, умното земеделие и научните достижения.

 - Държавите-членки ще трябва да отделят най-малко по 3% от националните си пакети за подкрепа на доходите на младите фермери. Какви инструменти и мерки трябва да бъдат приложени, за да бъдат младите мотивирани да се занимават със земеделие?

ЕС трябва да осъзнае, че младите фермери трябва да бъдат подкрепени поне в първите 15 години. Инвестициите в младото поколение са инвестиции в бъдещето.

Устойчивостта на хранителната система и ребалансирането на хранителната верига са в центъра на политическите дебати по отношение на земеделието и аз съм сигурна, че благодарение на усилията и ангажираността на младите хора, които ще бъдат привлечени в земеделието, тези глобални цели могат да бъдат постигнати. Ние искаме да бъдем в центъра на дискусиите за бъдещето на земеделския сектор, защото ние сме бъдещето на земеделието.

Подпомагането на следващото поколение европейски фермери не само ще подобри конкурентоспособността на селското стопанство в ЕС в бъдеще, но и ще гарантира продоволствената сигурност на Европа за години напред.

Нуждаем се от политика, която да позволява подновяването на генерациите в земеделието. Вярвам, че всяко похарчено евро трябва да бъде насочено към инвестиции и разходи, които са с цел постигането на устойчивост на сектора, неговото модернизиране и това може да привлече повече млади хора в него.

 - Тоест, Европа трябва да подкрепи младите фермерите при внедряването на нови технологии.

Да, защото технологиите са отговорът, с който могат да бъдат смекчени климатичните промени. Технологиите могат да ни помогнат да анализираме нашия сектор и да разберем къде сме неефективни и как можем да бъдем по-добри.

Тръгваме от данните към информацията и фермерите трябва да знаят как да тълкуват тази информация, така че на ниво стопанство да променят начина, по който правят земеделие и то да става по-ефективно. Как да произвеждаме повече с по-малко ресурси и разходи - това ще стане ясно чрез събиране на данни, но фермерите трябва да могат да ги разчитат и да вземат информирани решения.

Земеделците трябва да инвестират в прецизни технологии, които да им помогнат да запазят почвеното плодородие, при решаването на проблемите със замърсяването на водата, затова се обръщаме към политиците и искаме фермерите да бъдат подпомагани при внедряването на иновации.

Подкрепяме опростяването на ОСП и да има по-малко административни и финансови пречки. Предлагаме новата аграрна политика да се базира на обновяване на поколенията, предоставянето на устойчива икономическа подкрепа, прогресивни и проактивни мерки за защита на околната среда. Също така - трансфер на знания и достъп до съветнически услуги, достъп до иновативни инструменти за управление на риска. И не на последно място - засилване на ролята на фермерите във веригата на доставки, подпомагане при създаване на организации на производителите, кооперативи и други форми на колективен подход.

 - Вие сте предприемач и фермер. Разкажете с какво се занимавате.

Родена съм в Рим, учила съм политически науки и също така имам кулинарно образование. След няколко години работа в ресторанти в Рим, през 2008 г. се присъединих към семейния бизнес – производство на вино и управление на винарна. Това е традиционна ферма, но аз направих доста подобрения. Аз готвя и правя вино по един и същ начин. Започвам от суровината, която трябва да бъде най-добрата. Насочих се към биологично земеделие, увеличих пазарите си.

 - Страхувате ли се от зелените амбиции на Европа?

Не се страхувам. Това са предизвикателства, но също и възможности. Трябва да има преходен период и да се ползват правилните инструменти.

 - Какви искате да кажете на младите фермери в България?

Да намерят своята фермерска асоциация, да се обединят, за да може гласът им да бъде чут на европейско ниво.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.