1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Един от начините за насърчаване на консумацията на биопродукти е чрез прилагането на Зелени обществени поръчки

Един от начините за насърчаване на консумацията на биопродукти е чрез прилагането на Зелени обществени поръчки

Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“: От една страна, децата ще консумират по-качествена храна, а от друга - ще се насърчава местната икономика

 

 - Зелената сделка ще става определящ елемент по отношение на това как земеделските производители ще произвеждат и ще използват различни ресурси. Това възможност или предизвикателство ще бъде за нас?

Факт е, че Зелената сделка е структуроопределящ процес за държавите-членки, тъй като целите, които си е поставил Европейският съюз до 2030 година, са за ограничаване загубата на биоразнообразие, за ограничаване ефекта от климатичните промени и това налага във всяка една област от социално-икономическия живот на държавата ни да има промени.

За България това е голям потенциал, но в същото време е голямо предизвикателство, поради факта, че през последните 10 години нашите правителства и най-различни институции бяха със заровена глава в пясъка. Не направиха необходимите реформи и не направиха нужното България да тръгне заедно с другите европейски държави по този път. Сега ние трябва да ги догонваме и да наваксваме, което е много трудно особено, когато се намираме и в здравна, и в икономическа такава.

 - Една от целите на ЕК е стимулиране развитието на биоземеделието, което опазва околната среда.

Точно така. България има огромен потенциал да произвежда чисти, качествени храни, биосертифицирани и да има достъп до европейския пазар, който е огромен и има постоянно търсене. У нас към момента обаче се отглеждат биосертифицирани култури на площи от около 2,5%, а целта на Европейския съюз е до 2030 година да стигнем 25%.

 - Възможно ли е това да се случи?

Би било възможно, ако бъдат облекчени процедурите, ако бъде насърчено това производство да се случва по начин, който е подходящ както за земеделците, така и за консуматорите. Държавата трябва да има проактивна роля в създаването на среда на търсене на такъв тип продукти, в промоцията – у нас и в чужбина. Ако ние успеем да стъпим в този сектор, това ще даде много повече възможности за българските производители. Разбира се, има проблеми, свързани с това, че биоземеделието често пъти е дребномащабно, че няма възможност за коопериране и по-скоро няма такива нагласи, но тук държавата може да бъде много полезна, създавайки добри възможности чрез Закона за браншовите организации, чрез програмите и мерките, които да насърчават преработката на продукти, кооперирането на различни производители, за да можем да сме конкурентоспособни на европейския и световния пазар.

Един от начините за насърчаване на консумацията на биопродукти е чрез прилагането на т.нар. Зелени обществени поръчки. Европейската комисия създаде нови стандарти за Зелени обществени поръчки, които обаче са на доброволен принцип. Могат да бъдат прилагани, например, в детските градини, където е изключително важно децата да се хранят с биологични продукти, с продукти, които са свежи, сезонни.

Може да бъде заложен критерий да има възможно най-малко отпадък от тези храни и те да бъдат в опаковки, които не са за еднократна употреба.

За една детска градина е по-добре тя да ползва такава обществена поръчка, която да насърчава малки производители на биологични продукти, които са на къса верига. Така ще имаме по-качествена храна за децата. От друга страна, ще се насърчава местната икономика.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.